Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce tehnici şi strategii să aplici pentru a cere o mărire de salariu

Ce tehnici şi strategii să aplici pentru a cere o mărire de salariu

7 din 10 și-ar schimba locul de muncă pentru a obține un venit cu cel puțin 20% mai generos.

Ce tehnici şi strategii să aplici pentru a cere o mărire de salariu
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    06 Feb 2024   •   13:16

Salariile reprezintă un subiect sensibil, iar cei mai mulți dintre angajați se feresc să solicite o mărire.

Practic, preferă să-și caute un alt loc de muncă decât să discute acest aspect cu angajatorul pe care îl au în prezent. Mai ales în această perioadă, când multe companii se confruntă cu dificultăți financiare.

"În principiu, mărirea de salariu, din perspectiva mea, ar trebui fondată pe niște obiective deja realizate sau, cum este cazul din ultimul timp, niște modificări legislative care impun o modificare a salariului.", a spus Ioana Neacșu, psiholog clinician și psihoterapeut.

Specialiștii sunt de părere că e foarte important să alegi momentul potrivit, cum ar fi finalizarea cu succes a unui proiect important sau un moment în care știi că firma are rezultate financiare bune. Evită să ceri o majorare în momente de incertitudine sau criză în companie.

"Din perspectiva mea, mărirea de salariu ar trebui cumva să impună o promisiune de implicare mai mare din partea celui care solicită mărirea de salariu sau, bineînțeles, că se poate baza și pe niște argumente susținute de munca pe care a efectuat-o în trecut.", a mai spus psihologul.

Pregătește o prezentare care să evidențieze contribuțiile tale și să argumenteze de ce meriți o majorare. Include date concrete, cifre și orice alte informații care susțin cererea ta.

Evită să fii defensiv sau agresiv. Iar dacă știi că firma întâmpină dificultăți financiare, fii deschis la negociere și poți discuta despre alte beneficii, cum ar fi ore de muncă flexibile, training suplimentar sau alte compensații non-financiare.

"Persoana care cere o mărire de salariu îmi pare că ar trebui să fie o persoană asumată, sigură pe sine, pe ceea ce a realizat și pe ceea ce poate realiza eventual. Așa din punct de vedere emoțional, este un cuvânt – să fie conținută. Asta înseamnă să fie conștientă de emoțiile pe care le are, pentru că în mod normal simte fluturași în stomac, sau vis-a-vis de șeful s-a creat o dinamică în care îi recunoaște autoritatea, se impune ca el să fie sigur pe el, pe ceea ce știe să facă, pe ceea ce a făcut și pe ceea ce poate face.", a mai spus aceasta.

Antrenează-ți abilitățile de negociere înainte de a aborda șeful. Anticiparea posibilelor întrebări și având răspunsuri pregătite îți va oferi încredere în timpul discuției. 

Ascultă feedback-ul oferit și fi pregătit să negociezi. Poate fi posibil să ajungeți la o soluție intermediară. După prezentarea cererii tale, fii pregătit să aștepți răspunsul. Nu insista prea mult și nu pune presiune.

×
Subiecte în articol: Numai de bine salariu
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close