Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce trebuie să ştii despre fobii. Toţi oameni se tem de ceva

Ce trebuie să ştii despre fobii. Toţi oameni se tem de ceva

Cel puțin un român din zece are fobii. Teama de a vorbi în public, de înălţime sau claustrofobia sunt fricile cu care ne confruntăm cel mai adesea.

Ce trebuie să ştii despre fobii. Toţi oameni se tem de ceva
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mai 2022   •   17:18

Deși par imposibil de combătut, specialiștii susțin că nu este imposibil atâta timp cât apelăm la metodele corecte. Așadar, dacă ești una dintre persoanele care își doresc să câștige lupta cu fobiile, te invităm să urmărești până la final materialul următor.

"Fobiile, în general, sunt o frică excesiv care apare în diferite situații pentru că există un declanșator ce le creează. Nu sunt moștenite, ci sunt în imaginația noastră și bineînțeles că atunci când cineva își dorește să elimine o astfel de fobie se poate într-un mod non-invaziv.

Dacă ignorăm frica, nu înseamnă că nu există. Ca să scăpăm de fobii este important să conștientizăm când au apărut ele, în ce context din viață și în ce situație concretă. Cauza poate fi undeva în copilăria noastră sau mai târziu, în viața adultă.

În primul rând, se găsește declanșatorul. E o frică care s-a declanșat într-un anumit moment de un trigger specific și în momentul în care se indentifică acel trigger se poate schimba strategia prin care se face fobia, se încurcă aceas strategie și apoi se elimină pentru totdeauna", a spus Gina Veveriță, master trainer în programare neurolingvistică și trainer în time line therapy.

Din nefericire, doar 7.8% din persoanele cu fobii aleg să se trateze.

În momentul în care elimină acele emoții legate de acest pas, problema se rezolvă. Și există varianta să se rezolve imediat, lucrând doar cu această tehnică, 20 de minute durează, sau există varianta care ne asigură ca funcționează pe termen lung în care mai întâi aplici time life therapy și apoi, dacă mai râmâne această fobie, faci și fobia rapidă cu pașii pe care i-am descris.

În unele cazuri, specialiștii recomandă și medicamentele, care pot fi de ajutor în gestionarea simptomelor fizice, precum pulsul accelerat, transpirațiile abundente și durerile de stomac.

"Hai să vă dau un exemplu. Dacă este vorba de o frică de paianjeni, pur și simplu îți imaginezi, pentru că este un proces de imaginație activă. Și începi să îți imaginezi acel păianjăn ca fiind prima dată de mărime, apoi de mărimea unei mingi de ping-pong, crești în dimensiuni foarte mult, apoi unei mingi de hamabal, unei mingi de basket și apoi îl crești în dimensiuni până la nivelul clădirii și apoi până la nivelul globul pământesc până observi pe fizionomia persoanei respectivă că nu mai poate reface acea senzație pe care o are atunci când se gândește la un păianjăn", mai spune terapeutul.

E de preferat ca tratarea fobiei să se facă în prezența unui specialist.

Este o tehnică profundă, simplu de folosit, recomand un specialist care este specificat. La nivelul de gândire la care ai creat o problemă este puțin probabil să o și rezolvi, de aceea ai nevoie de cineva care să te scoată din cutie, pentru că dacă tu ai creat acea problemă, tu cauți rezvolarea în interiorul ei și căutând rezvolvarea în interiorul ei poți să produci o fobie chiar mai mare, să o amplifici.

Dacă tratăm fobia poate reapărea?

Doar dacă persoana alege, pentru că e o alegere în a face sau a nu face un lucru.

×
Subiecte în articol: Gina Veveriță Numai de bine
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close