Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce trebuie să ştii despre infecţia cu HPV. Cinci femei mor zilnic din acest motiv

Ce trebuie să ştii despre infecţia cu HPV. Cinci femei mor zilnic din acest motiv

România a ajuns pe primul loc în Europa la numărul de cazuri noi de cancer de col uterin. Iar în prezent, studiile arată că 5 femei mor zilnic din acest motiv.

Ce trebuie să ştii despre infecţia cu HPV. Cinci femei mor zilnic din acest motiv
Sursa foto: Unsplash.com
de Georgiana Adam    |    23 Noi 2022   •   16:30

România a ajuns pe primul loc în Europa la numărul de cazuri noi de cancer de col uterin. Iar în prezent, studiile arată că 5 femei mor zilnic din acest motiv. Ce putem face pentru a preveni, aflăm de la doamna doctor ginecolog Roxana Viașu.

Mai mult de jumătate din populația lumii este deja infectată cu HPV – unii sunt doar purtători ai bolii, în timp ce alții au virusul sub formă de papilomatoză a pielii.

"Este una dintre cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală, este foarte ușor de contactat prin contactul tegumentelor sau al mucoaselor prin contact sexual.", a spus medicul.

Marea majoritate a infecțiilor cu HPV sunt tranzitorii, aproximativ 90% dintre ele sunt neutralizate în mod natural de sistemul imunitar după doi ani de la infectare. Uneori, însă, infecțiile persistă, iar aceste forme de infecții persistente și repetate cresc riscul apariției cancerului de col uterin.

"Persoanele active sexual pot face infecția în timpul vieții. Are anumiți factori de risc, precum parteneri sexuali multipli, stilul de viață, fumatul și, cel mai important, un sistem imunitar precar duce la apariția acestui HPV și, bineînţeles, la leziunile date de acesta.", a mai spus ginecologul.

Există însă câteva soluții prin care putem prevenia infectarea.

"Cea mai importantă este vaccinarea, urmată de eliminarea factorilor de risc, de o viață sexuală cu prudență, partenerii să fie limitați, renunțarea la fumat.", mai spus medicul.

De la ce vârstă se recomandă vaccinul?

"După vârsta de 9 ani, ideal 12-13, când sistemul imunitar este cel mai puternic, până la 45 de ani. Până la vârsta de 18 ani și în România vaccinarea este gratuită. Astfel, încurajez mamele să se documenteze mai mult și să fie receptive la sfatul medicului.

Într-o primă fază, infecția cu HPV este asimptomatică. Deseori, nici după ce se transformă în cancer de col uterin nu se manifestă de la început. Astfel, doar examenul Babes-Papanicolau, efectuat anual, poate depista virusul în organism,

Sunt peste 150 de tulpini dintre care 40 în sfera ginecologică  sunt unele cu risc oncogen crescut, altele scăzut. Cele cu risc scăzut, care aduc pacientul la medic, sunt tulpinele 6 și 11, care generează condilomatoză este supărătoare prin apariția acelor negi. Pe de altă parte, există semnele tardive, sângerările la contactul sexual, sângerările între menstruații, acestea sunt semne tardive ale unui posibil cancer de col.

În funcție de stadiul afecțiunii, există și metode de tratament.

Tratamentul trebuie individualizat în funcție de numărul de tulpinilor, ce fel de tulpini sunt, de vârsta pacientei, pentru că acest HPV poate genera leziuni precanceroase și atunci atitudinea terapeutică poate fi invazivă în funcție de agresivitate. Dacă ar fi să vorbim despre tratament, poate imunomodulatoarele, ai nevoie de un sistem imunitar puternic, care să-ți elimine virsul din organism.

×
Subiecte în articol: Numai de bine Roxana Viașu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close