Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Criterii importante după care să îţi alegi încălţările

Criterii importante după care să îţi alegi încălţările

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:33 04 Iul 2022 Modificat la 13:34 04 Iul 2022
criterii importante dupa care sa iti alegi incaltarile
Criterii importante după care să îţi alegi încălţările Sursa foto: Unsplash.com

Conform specialiștilor, înainte de orice, este esențial ca încălțămintea să nu fie prea mare sau prea mică și să fie comodă. Altfel, riscăm o mulțime de probleme de sănătate. 

"Pantofii au multe funcții. Ne protejează picioarele, ne amortizează șocurile pe care le resimțim la nivelul gleznelor, genunchilor și la nivelul șoldurilor și coloanei, ne fac picioarele să se simtă confortabil, arată bine și sperăm ca funcția pantofului să îndeplinească toate aceste deziderate", a spus medicul Raul Colţa.

Pe cât de multe beneficii, pe atât de multe riscuri, dacă nu ne alegem corect încălțămintea.

"Pantofii care nu sunt aleși pe măsura piciorului pot cauza o sumedenie de probleme, printre care formarea de monturi, bătături, degetele în ciocan, facturile de stres și, mai târziu, patologii mult mai complexe, cum ar fi piciorul plat", mai spune medicul.

Primul și cel mai important aspect este să ne alegem corect mărimea pantofilor.

"Dimensiunea piciorului tău variază în timp. Nu înseamnă că dacă la un anumit moment al vieții ai avut o măsură, acea măsură va rămâne tot restul vieții. Picioarele sunt cunoscute a avea dimensiuni diferite, stângul de dreptul, de aceea este ideal să vă măsurați piciorul care are dimensiunea cea mai mare.

Un alt aspect foarte important este măsurarea piciorului la finalul zilei, pentru că dimensiunea picioarelor variază pe parcursul întregii zile.

De asemenea, specialiștii ne atenționează că și lățimea încălțămintei este la fel de importantă. Iar o pereche de pantofi largi nu sunt neapărat cea mai bună soluție, chiar dacă pot părea ideali după ce ați purtat o pereche mult prea strâmtă. Însă, pe lângă faptul că se mai pot lăsa în timp, vă vor modifica mersul și veți avea tendința de a merge cu degetele încordate.

Încercați să mergeți cu el, nu îl probați doar static, trebuie să faceți câțiva pași pentru a vedea dacă cauzează bătături, dacă cauzează o jenă.

Și, nu uitați, că fiecare activitate ar trebui să fie ascoiată cu un anumit tip de încălțăminte.

"Pantofii sport trebuie aleși în așa măsură în cât călcâiul să fie un amortizor, care să preia șocurile și partea din față a pantofului să fie suficient de flexibilă, pentru a realiza propulsia. Pantofii de mers au un călcâi care absoarbe șocul, dar sunt mult mai rigizi în față.

Iar doamnele și domnișoarele care iubesc pantofii cu toc înalt, trebuie să știe că aceștia provoacă dureri de picioare, de șolduri și de coloană, contribuie la umflarea picioarelor, la spargerea vaselor de sânge și la apariția varicerilor.

Pantofii cu toc mare cresc presiunea exercitata de propria greutate asupra degetelor și articulatiilor partii anterioare a piciorului, ceea ce sporeste riscul de deformare a acestor oase. Același lucru poate fi valabil și în cazul pantofilor sport, care are talpa supradimensionată și care este atât de la modă în 2022.

Este foarte important interiorul pantofului, de aceea se recomandă talonete personalizate.

Cum ar trebui să arate talpa interioară a încălțămintei?

"Am la dispoziție în momentul de față niște talonete personalizate, care au fost făcute pentru un picior cu o problemă de picior plat și acesta încearcă să reconstruiască bolta. O încălțare pe care eu nu o recomand datorită interiorului este genul de încălțăminte cu talpă subțire și plată, pentru că aceea nu are nici amortizor și nici un interior în care îmi susține mie forma piciorului", a mai spus medicul. 

×
Parteneri
x close