Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum integrăm în dieta noastră mâncatul conştient

Cum integrăm în dieta noastră mâncatul conştient

În secolul vitezei, s-a schimbat chiar și modul în care mâncăm. Cel mai adesea, o facem pe fugă - în drum spre serviciu, cu laptopul în fața. Practic, mâncăm fără să acordăm atenție alimentelor.

Cum integrăm în dieta noastră mâncatul conştient
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iun 2022   •   14:46

În secolul vitezei, s-a schimbat chiar și modul în care mâncăm. Cel mai adesea, o facem pe fugă - în drum spre serviciu, cu laptopul în fața. Practic, mâncăm fără să acordăm atenție alimentelor. Acest obicei este nesănătos și vine la pachet cu kilograme în plus pentru silueta ta. Nutritionistul Roxana Radu recomandă mâncatul conștient, care ne permite să ne oprim, să încetinim și să acordăm atenție actului de a mânca.  

Mâncatul conștient este tehnică prin care ne reglementăm obiceiurile alimentare. Din păcate, în ziua de astăzi, din ce în ce mai puțini oameni mănâncă conștient, a devenit aproape un automatism să ne așezăm la masă și să ne luăm telefonul fără să ne dăm seama sau să luăm telecomandă și să aprindem televizorul.

Mâncatul constient presupune să mănânci atent, observând și bucurându-te de mâncare și de efectele sale. Înseamnă a ţine cont de semnele de foame, a înțelege diferență dintre foame fizica și foame emoțională și să învățam să satisfacem celelalte nevoi în moduri mai eficiente decât prin mâncare.

"Și acest lucru nu este important doar pentru noi, este important inclusiv pentru copii, pentru că degeaba le spunem copiilor să nu mănânce cu ochii la desenea animate sau cu ochii în telefon atâta timp cât ne văd pe noi că facem asta", a spus nutriţionistul Roxana Radu. 

Mâncatul conștient este despre îmbunătățirea sănătății psihologice și îmbunătățirea relației cu mâncarea, iar orice beneficii fizice obținute sunt un efect secundar binevenit al acestui proces. 

"În momentul în care ne așezăm la masă să fim un pic atenți la noi și să ne punem întrebarea – ce simt acum, chiar îmi este foame sau mănânc doar de dragul de-a mânca? Și putem face acest lucru în liniște, dând la o parte toate obiectele care ne-ar putea distrage atenția, savurând mâncarea, pentru că am ajuns să nu mai savurăm mâncarea. Inclusiv acest înfulecat poate duce la creștere în greutate, pentru că nu suntem atenți când intervine senzația de sațietate", a mai spus aceasta.

Daca ţii cont de alimentele pe care le consumi, poți avea o digestie mai buna, te poți menține sătul cu mai puține alimente și vei face alegeri alimentare mai sănătoase.

"Ne ajută să ne bucurăm de mâncare și vă pot recomanda un test. Să presupunem că avem o scală notată cu note de 1 la 10, unde 1 este starea de leșin de foame, 5 este senzația de sățietate, momentul în care noi ar trebui să ne oprim și nota 10 senzația de balonare, greață. Și vă propun să luați o farfurie și să faceți un test – o porție de mâncare și să mâncați în prezența unui telefon, a unei tablete sau a unui lucru care vă distrage de la momentul în care intervine senzația de sațietate și veți vedea că după ce ați mâncat porția respectivă și veți nota pe acea scală, nota este în zona disconfortului".

A doua zi, repetă procesul. "Luați aceeași porție de mâncare pusă în aceeași farfurie și încercați să mâncați în liniște, fiind atenți la noi, fiind atenți la ceea ce simțim și la momentul când a intervenit senzația de sățietate, nota cu siguranță vă fi mult mai mică. Mâncatul conștient are numeroase beneficii. Principalul beneficiu este că ne putem controla greutatea, pe lângă controlul greutății are un impact din punct de vedere psihologic, pentru că mâncând mai mult decât ne trebuie automat intervine vinovația și frustrările", a mai adăugat nutriţionistul.

În esență, mâncatul conștient implica a manca încet și fară distragere, a acorda atenție semnelor fizice de foame și a ne opri din mâncat înainte de a ne simți plini, a face diferență intre foame fizica și emoțională, a observa efectele alimentelor asupra stării noastre fizice și mentale și a aprecia mâncarea.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close