De la dezgustătorul "eu să mănânc macaroane?" s-a trecut la încântătorul "abia aștept să mănânc această porție de paste!". Au devenit celebre din multe motive. Însă, cel mai important este că sunt... ieftine.
Cum hrănești o familie cu 100 de grame de carne? Faci din carne tocată, roșii și mirodenii un sos pentru paste și gata – bun și economic. Dar aceasta nu este singura rețetă potrivită pentru toate bugetele.
Ia-ți o foaie și un pix – urmează o rețetă delicioasă de paste Primavera. Sunt delicioase, ușor de gătit și, așa cum am promis, economice. Primul pas – prepararea pastelor.
"Separăm coaja de ou, luăm un tel, batem cu un praf de sare. Prima data, se bate oul cu un praf de sare. Apoi, turnăm făina în ploaie", a spus chef Florin Cîrniceanu.
În momentul în care aluatul începe să devină tare, se renunță la tel și se continuă cu mâna.
Practic, la un ou aveți nevoie de 100 de grame de făină. O să păstrez puțină făină pentru a întinde pe masa.
Cu un sucitor se întinde bine foaia, care nu ar trebui să fie mai groasă de 2-3 mm.
"După ce am întins-o cu sucitorul, o să o răsucim ca pe o clătită și o tăiem, eu vreau să o tai mai grosuț așa", mai spune chef-ul.
Ulterior, pastele pot fi puse la uscat sau, cum e în cazul nostru, gătite imediat.
"Pentru paste avem nevoie de 1 l de apă, la un litru de apă punem aproximativ o linguriță de sare. Practic, sarea are rolul de a împiedica extracția, pe noi ne interesează ca tot ce este bun să rămână în paste", a mai adăugat acesta.
Știai că pastele nici măcar nu îngrașă? Italienii nu sunt obezi și sunt mai sănătoși, dacă îi comparăm cu alte popoare. Însă, e foarte important să nu fie depăsită cantitatea maximă – 80 de grame de paste uscate.
"Voi tăia legumele Julien, mie așa îmi plac. Practic, puteți să le tocați așa cum doriții dumneavoastră".
Rețeta noastră de paste Primavera conține o gamă variată de legume, fiindcă ne-am dorit să fie bogată în vitamine. Așadar, Florin adaugă un sfert de morcov, un cățel de usturoi, puțină țelină apio, o ciupercă, jumătate de ardei, una sau maxim două roșii cherry și puțin dovlecel.
"La aceste paste Primavera putem să folosim absolut orice legume găsim în frigider. E un număr maxim sau minim de legume pe care…? Nu, practic pastele Primvaera ce sunt? Cu multe legume, nu avem nicio limită.
Cât timp a pregătit legumele, apa a și început să fiarbă.
"Fierberea durează undeva între 3 și 5 minute. Noi cum ne dăm seama? O să luăm puțin din pasta și o să o gust înseamnă al dente când este moale, dar nu se lipește de dinți și practic o să observăm și vizual că o să se schimbe culoare și din galben o să devină mai albicioase".
Între timp, pot fi gătite legumele.
"Este foarte important să rețineți un secret. Eu uleiul de măsline nu îl las să se încingă mult, pentru că devine amărui, adaug rădăcinoasele. În cazul meu, ceapa, usturoiul și morcovoul".
Ulterior, se adaugă și restul legumelor.
"Legumele, ca să își păstreze vitaminele și să fie delicioase, trebuie să fie al dente, nu trebuie să grăbim legumele și să le gătim excesiv. Acum, pastele sunt gătite o să le trec direct din apa fierbinte în tigaie. Mmm, extraordinar cum miroase și colortiul este frumos".
Un praf de sare, puțin piper, două frunze de busuioc și sunt numai bune de servit. Aceste paste sunt o sursă completă de nutrienți. Este știut faptul că proteinele din cereale se completează foarte bine cu cele din leguminoase și ajung să fie un fel de mâncare sănătos și sățios.
De asemenea, consumul de paste ne face mai fericiți. Studiile au arătat că prin consumul de paste crește nivelul de serotonină, răspunzător de starea de bine.