Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine În siguranţă, la mare! Ce trebuie să știm despre steagurile arborate pe plajă

În siguranţă, la mare! Ce trebuie să știm despre steagurile arborate pe plajă

Vară de vară, se întâmplă nenumărate accidente în stațiunile din Constanța. Iar principalul motiv este reprezentat de ignorața cu care turiștii tratează indicațiile salvamarilor. șadar, dacă sunteți deja în vacanță sau urmează să plecați, nu uitați ca în timpul distracției să luați totuși în considerare și sfaturile salvamarilor.

În siguranţă, la mare! Ce trebuie să știm despre steagurile arborate pe plajă
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Mihăilă    |    29 Iul 2021   •   15:00

Odată cu operațiunea de extindere a plajelor de pe litoralul românesc, s-a luat în calcul și înmulțirea cazurilor de înec și astfel, au fost schimbate unele condiții de îmbăiere. Iar autorităţile din Eforie au gândit chiar și un plan de amenzi pentru cei care nu respectă regulile şi îşi pun viaţa în pericol. 

Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia, a oferit câteva recomandări care ne pot ajuta să avem o vacanţă cât mai liniştită, fără incidente pe plajă.

"E foarte important să asculte de sfaturile salvamarilor, noi începem activitatea la ora 8 jumătate și ancorăm steagul roșu cu galben, aia înseamnă prezența salvamarului pe plajă.

Recomandarea noastră este să facă îmbăierea doar în zona supravegheată de salvamari.

Sunt câteva zone în care unde nu este salvamar și este interzis, în zona digurilor, unde au alt rol, mulți vor să vină, să sară, să înoate mai în larg, pentru că nu este supravegheată. Recomandarea mea este să nu facă acest lucru, pentru că atunci când au nevoie de ajutor nu îi poate ajuta nimeni.

În fiecare an, salvamarii verifică zonele de îmbăiere. Acestea pot suferi modificări naturale sau artificiale, așa cum s-a întâmplat cu extinderea plajelor.

De exemplu, de la Cazinoul din Mamaia și până în nordul stațiunii, zona sigură de îmbăiere atinge acum între 20 și 40 de metri. Cu alte cuvinte, în unele zone veți vedea geamandurile mai aproape de mal, iar în alte locuri mai depărtate.

În al doilea rând, să facă îmbăierea în zona de siguranță. Zona de siguranță este marcată cu geamandura de 1,5 metri pentru adulți. Foarte mulți își doresc să depășească această zonă de siguranță pentru că ei vor să meargă în larg, pentru că ei știu să înoate. Recomandarea noastră este să înoate paralel cu malul, au 3-4-5 kilometri.

De la gemandură în larg își desfășoară activitatea ambarcațiunile cu motor, știm foarte bine că se trag acele banane, sunt jet schiurile.

Poate fi un moment în care ești scufundat, de exemplu, și vine acea ambarcațiune și te lovește. Cine se expune la pericol? Cel care conduce poate nu l-a observat, se întoarce cu spatele, e altceva, nu e ca pe șosea.

De asemenea, dacă condițiile meteorologice sunt nefavorabile sau marea e agitată, e de preferat să rămâneți doar în zona de nisip și să nu intrați în apă.

În momentul în care intră în apă, e foarte important să se uite la punctul de observare, sunt la 300-400 de metri, se văd foarte bine stegulețele. Dacă s-a ancorat steagul galben, dacă nu știe despre ce este vorba, poate să vină la salvamar. În spatele foișorului, există un panou de informații.

Rolul nostru este de a avertiza, nu de a îi ține de mână și nu vrem noi astăzi să înotați", spune Gabriel Culea.

Care e semnificația celor trei steaguri?

"Sunt semne internaționale. Roșu galben înseamnă prezența salvamarului. În momentul în care s-a ridicat steagul, salvamarul și-a început activitatea, iar în momentul în care acel steag s-a dat jos, și-a încetat-o.

Dacă încep să apară pericole, încep să apară curenți, începe să fie ceață este recomandat doar celor experimentați, deja cei care știu să înoate mai puțin bine să evite să intre la îmbăiere în special cu obiecte gonflabile – saltele, colaci.

Iar când s-a ancorat steagul roșu este interzis la scăldat, nu au voie să intre. În special, în zone în care s-a făcut acel proces de nisipare, după 40-50 de metri adâncimea apei crește foarte mult și atunci cantitatea de apă de retragere este foarte puternică.

Chiar dacă ești bine antrenat, chiar dacă ești pregătit foarte bine, natura te dovedește și atunci poți să fii într-o situație în care intri în panică, nu știi să abordezi acel curent sau acea retragere a apei și te poți îneca. Sfatul nostru este să nu intri sub nicio formă", precizează Gabriel Culea.

În Eforie, amenzile sunt între 1.000 şi 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi ajung până la 2.500 de lei pentru persoanele juridice. Vorbim aici despre turiştii care sunt indisciplinaţi și neresponsabili.

Vara trecută, de exemplu, au fost multe cazuri în care s-au întâmplat accidente pentru că foarte mulţi turişti folosesc saltele sau dispozitive neconforme, iar de multe ori copiii sunt lăsaţi nesupravegheaţi.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close