Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Ce este sindromul impostorului şi cum poate fi combătut

Ce este sindromul impostorului şi cum poate fi combătut

Peste 70% din populația adultă suferă de sindromul impostorului. Descoperit încă din anul 1978, acesta este caracterizat de incapacitatea oamenilor de a-și accepta realizările profesionale și de teama persistentă a acestora de a fi deconspirați de cei din jur și de a-și pierde, astfel, statutul social.

Ce este sindromul impostorului şi cum poate fi combătut
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2022   •   15:20

Practic, adultul simte că nu merită locul sau funcția pe care o deține, că realizăriile proprii nu sunt datorită lui, ci norocul a fost singurul care l-a ajutat. Aflăm din materialul următor mai multe inforții și descoperim dacă ne aflăm și noi printre cei afectați.

"Sindromul impostorului este un tipar psihologic care afectează persoanele care au impresia că nu merită mai mult în viață și care se simt vinovați pentru toate realizările, pentru toate talentele și pentru toate abilitățile pe care le au. Acest sindrom este preponderent atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților.", a spus Alexandra Dobraniş, terapeut Theta Healing.
 
Chiar dacă acest sindrom nu este un diagnostic medical oficial și nu este încadrat în categoria tulburărilor psihice, specialiștii susțin că problema trebuie privită cu seriozitate, întrucât sindromul impostorului afectează stima de sine și calitatea vieții profesionale și personale.


 
"În momentul în care nu avem încredere în propriile abilități, în propriile resurse și în propriile talente, practic ne renegăm autenticitatea și unicitatea."
 
O predispoziție pentru a dezvolta sindromul impostorului se regăsește în oamenii care sunt mereu orientați spre perfecționism, cărora le e teamă de a greși, de a părea ridicoli.

"Cum să-ți dai seama că suferi de acest sindrom? Vreau să te invit să faci următorul exercițiu. Dacă mintea ta rulează următoarele scenarii – nu sunt suficient de bun, nu am suficiente resurse pentru a realiza ceea ce îmi doresc, este imposibil să obțin tot ceea ce îmi doresc, ceilalți au mai multe lucruri decât am eu și este prea târziu să fac anumite lucruri în viața mea. În momentul în care mintea ta începe să ruleze aceste programe, ea practic transpune propria realitate, iar acest lucru nu face decât să dea puterea fricilor, incertitudinilor și practic să te țină blocat și să nu-ți permită să evoluezi mai departe.
 
Alte semne care pot indica sindromul impostorului sunt tendința de a fi perfecționist, munca în exces și statul peste program, desconsiderarea laudelor și a complimentelor.
 
În acest caz, ce este important de știut este că dacă te confrunți cu aceste probleme și cu aceste întrebări, te invit să faci următorul exercițiu. Întreabă-te: care sunt lucrurile pe care le poți face astfel încât să ajungi în punctul în care îți dorești, fricile pe care le ai sunt reale sau sunt doar în mintea ta, de ce ai tendința să te compari cu ceilalți când poți să ai energia pe a face lucrurile pentru tine și a-ți forma propria strategie, ce te ține pe loc în acest moment, de ce le dai voie fricilor și neîncrederilor să-ți acapareze judecata.

"În cazul în care sindromul este avansat, da, este recomandat consult de specialitate, deoarece este o problemă care poate provoaca depresii, anxietate sau chiar probleme emoționale puternice. Mintea noastră trebuie educată și în acest caz, o putem reprograma, există suficiente tehnici de terapie pe care le putem aplica.

Însă, primul lucru important este să ne conștientizăm aceste gânduri. În momentul în care le conștientizăm și suntem conștienți de toate gândurile pe care le avem și toate situațiile care ne trec prin minte, practic deja am găsit cauza rădăcină. Iar în momentul în care am ajuns la cauza rădăcină putem trata problemele și de asemenea, putem contracara toate efectele nocive ale acestui sindrom.

Fie că îți dai seama sau nu, mai mult ca sigur sunt persoane în jurul tău care suferă de aceeași problemă. Încearcă să discuți cu ele, gândind rațional când este vorba despre altcineva, îți vei da seama că și tu te îngrijorezi fără motiv de multe ori și că ar trebui să ai mai multă încredere în tine.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close