Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Tehnici simple şi eficiente de apărare pentru femei

Tehnici simple şi eficiente de apărare pentru femei

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 07:00 12 Mar 2021 Modificat la 07:00 12 Mar 2021
o_1f0gld3rm1pil1b3o1u4n1s1d1reg.jpg

Georgiana Mihăilă a mers într-o sală de Kempo și a a vrut să ştie care este cea mai simplă şi mai sigură metodă de apărare.

Aşa arată un antrenament de Kempo... pentru începători, bineînţeles! Nu este, însă, cazul şi lui Amato Zaharia, care practică acest sport de luptă încă din 1978, pe când era considerat interzis. 

Cu o experienţă de peste 40 de ani şi cu o mulţime de premii adunate, astăzi este Preşedintele Federaţiei de Kempo din România.

Amatto Zaharia: ''Kempo este una dintre cele mai vechi arte marţiale''

La nivel naţional sunt peste 6000 de practicanţi de kempo legitimaţi în baza de date a Institului Naţional de Cercetare în Sport, dar în realitate sunt vreo 20.000 de practicanţi. Este una dintre cele mai vechi arte marţiale. La nivel naţional sunt peste 6000 de practicanţi de kempo legitimaţi în baza de date a Institului Naţional de Cercetare în Sport, dar în realitate sunt vreo 20.000 de practicanţi. Pe o scară de la 1 la 10, kempo deşi este complex din punct de vedere al tehnicilor de luptă având în vedere că în kempo se folosesc mâinile şi picioarele, coatele şi genunchii, aruncări, continuarea luptei la sol, se află undeva la nota 3-4, înaintea noastră că periculozitate sunt multe alte sporturi, inclusiv fotbalul'', a spus Amato Zaharia, Preşedintele Federaţiei de Kempo din România.

Cum scăpăm din mâinile unui agresor?

''Este evident că ceea ce se întâmplă acum în societate, pe stradă, reprezintă cu adevărat o junglă urbană. Avem nevoie să ne apărăm, atacurile sunt din ce în ce mai multe, mai dese şi din acest punct de vedere, Kempo îţi dă acea încredere în tine, în forţele tale, că poţi într-o anumită situaţie să ieşi şi să scapi mai puţin şifonat. Atacatorul este întotdeauna ca un câine maidanez care se repede la tine. Dacă reacţia ta este să fugi, bineînţeles că şi acel câine maidanez obişnuit cu strada prinde curaj şi vine după tine. Dacă tu reacţionezi şi în clipa în care el vine la tine vii şi tu la el, acel moral puternic a lui scade şi reacţia lui nu mai este aceeaşi.

În primă fază, este esenţial să cauţi cea mai simplă cale de scăpare. Uneori chiar şi un ţipăt poate fi de ajutor. Însă, dacă agresorul te atinge, trebuie să reacţionezi şi tu.

''Podul palmei este foarte puternic. Şi atunci în clipa în care vine cineva, te ia de gât, te ia de reviere, prima mişcare podul palmei în bărbie, podul palmei în piramida nazală, degetele în ochi, pentru că este vorba de viaţa ta şi trebuie să ieşi din situaţie. El cum a venit, podul palmei în bărbie şi am şi plecat, nu stau niciodată foarte mult cu un agresor''.

Ce alte tehnici de apărare mai sunt, aflaţi din materialul video de mai sus.

×
x close