Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum se poate vindeca permanent obezitatea. Beneficiile chirurgiei bariatrice

Cum se poate vindeca permanent obezitatea. Beneficiile chirurgiei bariatrice

Peste 70% dintre români se confruntă cu probleme de greutate, iar jumătate dintre ei au fost deja declarați obezi. Specialiștii avertizează că una dintre cele mai noi cauze ar fi înlocuirea preparatelor tradiționale cu alimentele importate, ultraprocesate și de tip fast food sau semipreparate. Prin urmare, planurile alimentare echilibrate sunt doar o amintire.

Cum se poate vindeca permanent obezitatea. Beneficiile chirurgiei bariatrice
de Ela Crăciun    |    21 Apr 2021   •   13:16

Astfel, în multe dintre cazuri, singura soluția pentru pacienți rămâne chirurgia bariatrică. Aceasta garantează rezultate uimitoare atât din punct de vedere estetic, dar și psihic și emotional.

O persoană este considerată obeză când indicile său de masă corporală este mai mare de 30. De exemplu, o înălțime de 1,65 metri și o greutate de 90 de kilograme înseamnă obezitate de gradul I.

”Greutatea ca atare nu este inițial semnificativă, sunt câteva kilograme în plus, dar de-a lungul timpului, aceste kilograme încep să pună presiune pe articulații, pe organele țintă, începem să avem inflamații cronice la nivelul organismului. Astfel, vom avea de la diabet la hipertensiune la probleme osteoarticulare, probleme de mobilitate, probleme cu respirația” a explicat la Antena 3 Dr. Bogdan Smeu, Chirurg de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii.

În final, mulți dintre pacienți nu își mai pot desfășura activitatea zilnică normal. Medicii susțin că pentru cei care regimurile alimentare nu mai funcționează, chirurgia bariatrică rămâne singura soluție.

”Diferența majoră pe care o face chirurgia este că va menține rezultatul pe termen lung. Stomacul va fi întotdeauna plin, întotdeauna mulțumit, nu va mai exista acea nevoie constantă de a merge la frigider și de a căuta un aliment pe care să îl mănânci” a mai adăugat medicul.

Înainte de operație, pacientul parcurge o serie de investigații

”Medicul anestezist, medicul cardiolog și pneumolog iau o decizie foarte importantă în acest sens. Pregătesc pacientul, dacă sunt lucruri care trebuiesc ameliorate. Iar din punct de vedere chirurgical, noi ne asigurăm că stomacul pe care urmează să îl operăm nu are niște probleme ce ar trebui ameliorate sau tratate preoperator și facem și endoscopie, căutăm ecografic abomenul pacientului și facem un set de analize” explică Dr. Bogdan Smeu, Chirurg de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii.

Ulterior, dacă totul decurge conform planului, urmează operația.

”Schimbările din viața pacientului operat sunt majore. În sensul că un pacient care nu putea să se suie înainte într-un mijloc de transport, nu putea să urce două trepte în autobuz, reușește să facă asta” adaugă medicul chirurg. 

De asemenea, îmbunătățiri apar și din punct de vedere estetic și emoțional.

”Partea cea mai bună și pe care o regăsesc de fiecare dată emoționantă este pacientul care avea nevoie de tratament pentru boli foarte grave, cum e diabetul care ajungea la patru-cinci injecții pe zi de insulină și acum să spună pacientul că nu mai ține niciun regim alimentar, că are glicemia sub control, că nu mai ia pastile de tensiune, că i-a crescut speranța de viață toate lucrurile astea sunt senzaționale și nu se compară ca efect cu partea estetică, care într-adevăr este semnificativă.  Partea emoțională eu cred că este cel mai mare câștig și partea de a câștiga sănătatea” spune Dr. Bogdan Smeu, la ”Numai de bine”.

Un pacient bariatric are nevoie întotdeauna de o echipă multidisciplinară

”Un pacient cu obezitate este cel mai dificil pacient pe care îl poate avea un chirurg pe masa de operație și atunci ai nevoie de această echipă, trebuie să te bazezi pe deciziile preoperatorii luate de cei care vor îngriji pacientul și după operație, de la cardiolog, de la anestezist, de la medicul nutriționist. Nu există în prezent în chirurgia modernă "one man show" trebuie să faci neapărat parte dintr-o echipă” a adăugat medicul.

Deși beneficiile sunt atât de semnificative, există încă pacienți care declară că nu au curajul necesar pentru a face o astfel de operație.

”Pacienții au emoții pe o scară foarte, foarte largă. Poate se tem cel mai mult de anestezie, să spunem, dar întâlnirea cu medicul anestezist din preoperator reușește să îi liniștească de la început. Poate temerile sunt legate de partea estetică, foarte mulți pacienți se întreabă ce o se întâmple după aceea cu pielea mea și partea cea mai frumoasă este că poate 1% din pacienții operați ajung să ceară mai departe intervenții estetice de corectură. În rest, temerile sunt strict o să mă doară, pot să mă mișc, pot să îmi reiau activitatea” declară Dr. Bogdan Smeu, Chirurg de Excelenţă în Chirurgia Obezităţii.

Dar pentru aceste temeri, există o rezolvare.

”Call center-ul nostru recent înființat, *8700, (Call center *8700 - de luni până vineri, între 11:00 și 21:00) este unul total diferit față de ce există pe piață până acum. Avem pacienții care au trecut prin experiența chirurgiei, care au deja ani de zile TAIE și care pot să sfătuiască în prezent pacienții care urmează să se opereze, care au tot felul de întrebări ce pot fi lămurite nu de un medic specialist ci de un pacient care a trecut prin experiența pe care ei o caută.  Și atunci lucrurile sunt foarte, foarte simple: te-a durut, cum a fost în spital, cum a fost cazarea? Lucruri pe care noi poate nu putem să le spunem. Trebuie să înțeleagă de la ceilalți pacienți care a fost nivelul nostru de îngrijire, cum s-au simțit îngrijiți, răsfățați aș putea spune în centrul nostru. Iar aceste experiențe sunt de negăsit altundeva pentru că nu poți vorbi de multe ori față în față cu cineva care a trecut prin o astfel de experiență și noi asigurăm în acest call center exact acest lucru” a încheiat medicul.

×
Subiecte în articol: Numai de bine obezitate
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close