Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Orostim, stimulentul bun pentru sistemul imunitar fabricat de Institutul Cantacuzino

Orostim, stimulentul bun pentru sistemul imunitar fabricat de Institutul Cantacuzino

Un supliment alimentar fabricat la Institutul Cantacuzino, care în trecut a fost integrat în categoria imunomodulatorilor, a primit revizii bune din partea mai multor pacienţi cu afecţiuni respiratorii şi ar urma să ajungă, odată cu creşterea capacităţii de producţie, disponibil pentru achiziţia online sau în farmacii.

Orostim, stimulentul bun pentru sistemul imunitar fabricat de Institutul Cantacuzino
de Andreea Cigolea    |    10 Apr 2021   •   23:11

Numele produsului este Orostim şi are o istorie interesantă. În trecut, Orostim era încadrat în categoria imunomodulatorilor, medicamente care reglează nivelul de anticorpi din organism. Astăzi, producătorul are voie să spună doar că este un supliment alimentar cu rol în buna funcţionare a sistemului imunitar.

Orostim a fost studiat încă din anii '70 şi a ieşit pe piaţă în anii '80 fiind considerat o alternativă sau chiar un succesor, sub formă de capsule, al mult mai cunoscutului Polidin.

Orositim: în trecut, alternativa neinjectabilă, nedureroasă la Polidin

"Ştim că face bine. Avem un feedback bun din teren. Multe persoane care l-au luat ne-au spus că s-au vindecat de afecţiuni ale sistemului respirator", spune dr. Cristian Uluitu, şeful secţiei Imunomodulatori de la Institutul Cantacuzino.

De altfel, numele Orostim are legătură cu afecţiunile respiratorii, particula 'Oro' semnificând afecţiunile ORL.

Orostim se fabrică la Bucureşti, la Institutul Cantacuzino, dar în trecut, pe când era medicament, se fabrica şi la Iaşi. Încet, încet, s-au închis secţiile de producţie din cauza normelor privind bunele practici de fabricaţie.

Cine poate lua Orostim şi de unde

Orostim conţine 15 bacterii, mai mult decât mai vechiul Polidin. Mai conţine pulbere de orz şi excipienţi: lactoză, celuloză, amidon. Dr. Uluitu spune că specialiştii de la Cantacuzino au reuşit să elimine prezervantul anti-microbian, ceea ce este un lucru bun, aliniat tendinţelor actuale în ceea ce priveşte produsele farmaceutice.

În prezent Orostim se găseşte doar la farmacia Institutului, urmând să devină mai accesibil pe piaţă odată cu mărirea capacităţii de producţie. Se comercializează în cutii cu capsule de 250 mg pentru adulţi şi de 125 mg pentru copii. Administrarea este simplă: dimineaţa, cu 1/2 de oră înainte de masă, 10 zile pe lună timp de 3 luni.

Orostim nu poate fi administrat persoanelor cu intoleranţă la lactoză şi nici celor care suferă de boli autoimune, TBC etc. Chiar dacă este clasificat drept supliment alimentar, el conţine tulpini bacteriene şi e bine să fie consultat un specialist înainte de administrare.

Orostim şi tratarea COVID

"Noi ne adresăm strict tulpinilor bacteriene. Despre infecţia cu SARS-CoV-2 nu vă pot spune nimic. În primul rând pentru că nu l-am testat şi apoi, nu ne adresăm acestei afecţiuni. Fiind supliment, nu tratează, nu previne, nu vindecă bolile. Dar persoanele care au COVID şi doresc să îl ia pot încerca, pentru creşterea imunităţii. Noi nu putem spune că este benefic sau că nu este benefic", precizează dr. Uluitu.

 

 

×
Subiecte în articol: Orostim Punctul de întâlnire
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close