Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Fermele de porci, distruse de pestă porcină. Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA: "Trebuie să controlăm mişcarea animalelor"

Fermele de porci, distruse de pestă porcină. Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA: "Trebuie să controlăm mişcarea animalelor"

Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA, a vorbit marţi, la Antena 3, despre răspândirea focarelor de pestă porcină africană în România.

Fermele de porci, distruse de pestă porcină. Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA: "Trebuie să controlăm mişcarea animalelor"
Sursa foto: Hepta
de Silvia Preda    |    04 Ian 2022   •   20:58

"Prin măsurile impuse de ANSVSA au scăzut focarele de pestă la câteva zeci(...). Pesta porcină africană, în comparaţie cu COVID, nu are vaccin. Nu există în lume vaccin pentru pesta porcină africană, doar prin măsuri de limitare a mişcării necontrolate putem face acest lucru", a spus vicepreşedintele ANSVSA la emisiunea "Punctul de Întâlnire".

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) întreprinde eforturi pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA).

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut

Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

"Vom rămâne fără ferme în România şi fără porc în bătătură dacă nu conştientizăm că trebuie să controlăm mişcarea animalelor", a avertizat Mihai Ponea, vicepreşedintele ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, alte cauze de răspândire a bolii sunt: nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc, mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător, monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale, furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor, lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor. 

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close