Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Raed Arafat, despre pacientul asimptomatic mort de Covid-19 după ce a refuzat internarea: "Nu este primul caz de care aflu"

Raed Arafat, despre pacientul asimptomatic mort de Covid-19 după ce a refuzat internarea: "Nu este primul caz de care aflu"

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit la Antena 3 despre cazul bărbatului asimptomatic din Galați, care a murit de coronavirus la doar câteva ore după ce a refuzat internarea în spital.

Raed Arafat, despre pacientul asimptomatic mort de Covid-19 după ce a refuzat internarea: "Nu este primul caz de care aflu"
Sursa foto: Hepta
de Claudia Simion    |    15 Iul 2020   •   21:20

"Este o situație despre care noi am avertizat. Nu este primul caz de care aflu. Am mai avut la București semnalate de SMURD București într-o perioadă scurtă cel puțin trei cazuri, din care unul a ajuns în stare critică , la o săptămână după ce a refuzat internarea în spital. Un altul a solicitat intervenția SMURD și era deja în stop cardiac.

COVID-19 evoluează foarte radid. O persoană asimptomatică poate ajunge chiar și la deces

Bineînțeles, asta nu se întâmplă la toți, ci la 1% din acești pacienți. Când spunem că pacientul avea tuse seacă înseamnă că nu era chiar asimptomatic. Asimptomatic înseamnă că nu ai nimic. La câte dezbateri au avut loc și la câte păreri neavizate au fost expuse populației, populația nu mai înțelege decât că dacă sunt pe picioare și sunt bine înseamnă că pot pleca acasă. Dar nu ia în considerare că această boală poate să se agraveze foarte rapid.

O persoană care este cu simptomatologie ușoară sau chiar asimptomatică, poate să înceapă să aibă simptomatologie și poate să aibă o evoluție respiratorie gravă care să ducă chiar la intrare în comă și deces. Eu nu știam de cazul din Galați, dar din ce spuneți e exact ce s-a întâmplat și cu studenta din Timișoara, acum câteva luni, care a rămas acasă singură și a fost găsită decedată", a declarat secretarul de stat, în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire, cu Radu Tudor.

Raed Arafat sfătuiește pe toată lumea să asculte recomandările medicului și să lase la o parte toate așa-zisele "recomandări" neavizate date de unii și alții. "Covid-19 e un virus care poate ajunge de la niciun simptom la o simptomatologie care să evolueze rapid și chiar să ucidă. Cazurile pe care le cunoaștem sunt o dovadă în acest sens", a subliniat Arafat.

Povestea gălățeanului asimptomatic mort de coronavirus

Un bărbat de 45 de ani, din Galați, cu obezitate de gradul 3 și testat pozitiv pentru coronavirus, a murit la câteva ore după ce a refuzat internarea în spital. Bărbatul se prezentase marți la spital, însă a refuzat internarea susţinând că se simte bine.

Acesta tuşea, dar nu avea febră sau alte simptome ale infecţiei, au stabilit medicii gălăţeni. Din nefericire, câteva ore mai târziu, starea de sănătate a bărbatului s-a degradat şi a murit.

„Nu avea febră, el tuşea, dar a refuzat internarea, a spus că se simţea bine. Aseara (marți seara - n.r.) s-a degradat starea lui de sănătate. O ambulanţă a ajuns la domiciliul persoanei în jurul orei 1.00, dar din păcate nu au putut să o salveze, deşi au aplicat metode de resuscitare. Nu s-a mai putut face nimic, păcat, este o viaţă pierdută”, a transmis, miercuri, pentru Mediafax, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avramescu.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close