Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Identitatea electronică, primul pas în dispariţia dosarului cu şină | Ultimele informaţii despre cloud-ul guvernamental

Identitatea electronică, primul pas în dispariţia dosarului cu şină | Ultimele informaţii despre cloud-ul guvernamental

Pasul important spre o identitate digitală a fiecărui român, alături de creşterea accesibilităţii serviciilor de ghişeu unic, semnătura digitală sau acces la orice document sunt doar câteva dintre schimbările din viaţa noastră pe care le vom putea resimţi cât de curând.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Noi 2023   •   09:11

Toate aceste soluţii, alături de subiectul marelui proiect al cloud-ului guvernamental, au fost discutate la conferinţa Digitalizarea României - Proiect de ţară, organizată de Antena 3 CNN prin proiectul România Inteligentă.

Digitalizarea este o mare oportunitate pentru România. Ne aflăm într-un moment de răscruce, decisiv pentru dezvoltare, spun autorităţile. Ghiseul.ro a fost primul pas.

Identitatea digitală, cunoscută drept RoAid, este următoarea etapă.

"Identitatea electronică este practic certificatul de naştere al fiecăruia dintre noi în mediul electronic. Acesta va aduce un avantaj enorm şi o siguranţă, şi o încredere a cetăţeanului în sistemele publice. El se va conecta şi este conectat astăzi la principalele sisteme şi vom duce o luptă pentru a aduce cât mai multe sisteme. Practic, este un prim pas către ceea ce ne dorim noi. Să dispară dosarul cu şină", a declarat Cristian Dragoş Vlad, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

Pentru cloud-ul guvernamental, cea mai mare investiţie în digitalizarea statului cu bani din PNRR se fac progrese. Proiectul urmează să se unească într-o arhitectură informatică.

"Cloud-ul guvernamental reduce costuri, în sensul infrastructurilor şi a management-ului, dar îţi aduce o oporunitate de a avea cele mai noi tehnologii", a mai explicat şeful ADR.

Finalizarea acestor proiecte ar însemna un avantaj pentru români.

"Trei elemente. Unu: timp mai puţin în relaţia cu statul, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru antreprenori. Doi: mult mai simplu totul. Un singur punct de acces, o singură interfaţă, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice atunci când relaţionează cu statul român. Şi trei: viitor. România, un hub regional atât în digitalizarea serviciilor publice, cât şi în inovare şi noi tehnologii. Şi avem în sensul ăsta un potenţial uriaş. Depinde de noi toţi cum vom transforma acest potenţial şi acest statement în fapte", a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Însă observatorii independenţi socotesc că sunt şi câteva bariere în îndeplinirea ţintelor.

"Mediul rural rămâne cumva în afară şi faptul că avem biblioteci digitale ajută parţial, dar nu complet. Apoi, reforma administrativă promisă mereu, dar care nu s-a întâmplat, spun doar atât: transformarea digitală nu va fi completă până nu va fi însoţită de o transformare a culturii organizaţionale care se cheamă aparatul administrativ din România", a precizat Radu Puchiu, director ASPEN Institute.

Arhivarea ar putea fi o altă problemă.

"Ce facem cu toate aceste informaţii pe care le mutăm în digital, în cloud, într-o lege care nu mai are nicio legătură cu ce se întâmplă astăzi?", a mai declarat Radu Puchiu.

Dezbaterile au loc cu ocazia lansării reuniunii board-ului Consiliului Naţional pentru Transformare Digitală.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close