Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Patru din cinci locuinţe nu au asigurare obligatorie, iar proprietarii ar putea rămâne fără nimic | Conferinţa România Inteligentă

Patru din cinci locuinţe nu au asigurare obligatorie, iar proprietarii ar putea rămâne fără nimic | Conferinţa România Inteligentă

Foarte puţine locuinţe din România sunt asigurate obligatoriu. Pentru a creşte numărul locuinţelor protejate în caz de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii este nevoie de efortul autorităţilor, dar şi de o mai bună educaţie financiară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   08:58

La conferinţa România Inteligentă Linistea de după dezastru: Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluţii salvatoare au fost prezenţi reprezentanţi de la toate autorităţile competente în atingerea obiectivului.

După cutremurele din Turcia, Siria, dar şi cel din România, din Gorj, interesul pentru asigurări împotriva dezastrelor naturale în România părea că a crescut. În realitate, însă, procentul locuinţelor asigurate este unul redus.

"În România, în momentul de faţă, patru locuinţe din cinci sunt încă neasigurate"

"În România, în momentul de faţă, patru locuinţe din cinci sunt încă neasigurate. Consider că nu putem vorbi despre o reponsabilitate suficientă şi cred că ar trebui să fim foarte oneşti şi să spunem că în niciun caz, în cazul în care s-ar întâmpla un dezastru natural major, bugetul României nu va permite ca românii, proprietăţile lor particulare să fie despăgubite din bugetele publice.

Vom face tot ce ţine de noi, dar fără o atitudine fermă a autorităţilor locale şi centrale, nimic nu va fi atât de uşor, iar liniştea după dezastru nu va putea fi obţinută aproape deloc", a spus Nicoleta Radu, director general PAID, în cadrul conferinţei România Inteligentă Linistea de după dezastru: Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluţii salvatoare.

Citeşte şi: Nicoleta Radu (PAID România): "Asigurarea obligatorie este doar primul pas pentru o protecţie totală"

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât fără asigurarea obligatorie nu o poţi încheia pe cea facultativă care acoperă şi alte riscuri. Un exemplu în acest context este situaţia de la Crevedia.

De altfel, la nivelul autorităţilor locale, sunt diferenţe mari în ceea ce priveşte procentajul asiguraţilor.

"Şi în fosta lege, şi în actuala lege, noi gestionăm această poveste, în sensul în care ar trebui să dăm amenzi între 100 şi 500 de lei pentru fiecare om, propirietar de locuinţă, care nu şi-a făcut o asigurare obligatorie. Am verificat ieri, nimeni nu a dat nicio amendă la nivelul României". a precizat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Citeşte şi: Asigurarea care poate salva averea după cutremure sau inundaţii. Marcel Boloş: "Polița nu ar trebui să lipsească din gospodăria oamenilor"

Cât costă o asigurare obligatorie a locuinţei

O asigurare obligatorie costă 100 de lei pe an şi acoperă daune de până la 20.000 de euro.

"Îndemnul nostru, chiar dacă noi trebuie să intervenim şi sprijinim populaţia ori de câte ori este cazul, îndemnul nostru pentru a avea o protecţie împotriva aceste categorii de risc este să apelăm la acest instrument existent pe piaţa asigurărilor", a spus Marcel Boloş, ministrul de Finanţe, în cadrul conferinţei România Inteligentă Linistea de după dezastru: Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluţii salvatoare.

Citeşte şi: Valentin Ionescu, director general ASF, despre problema asigurării locuințelor în România: "Acesta este primul lucru pe care l-am face"

În cazul unui cutremur ca cel din Turcia, proprietarii de locuinţe care nu au asigurare PAD rămân şi fără ajutorul care ar putea veni din partea bugetului de stat sau local.

×
Subiecte în articol: asigurare obligatorie PAID
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close