Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Oraşul din România unde poţi călători în timp: "Este o bucurie"

Oraşul din România unde poţi călători în timp: "Este o bucurie"

Un oraş din România le oferă turiștilor şi localnicilor o experienţă unică de a călători în timp cu autorul unei aplicaţii inteligente. Iată despre ce este vorba.

Oraşul din România unde poţi călători în timp: "Este o bucurie"
Sursa foto: GettyImages | oradea-online.ro/
de Claudia Popovici    |    24 Feb 2023   •   17:57

Vorbim despre Oradea, acolo unde călătoria în timp este realizată cu ajutorul realității augmentate. Poți să ajungi undeva cu 300 de ani în urmă și să descoperi în centrul municipiului cum se desfășura, de pildă, trocul între habsburgi și sârbi, între neguțătorii care se adunau în urbea care înflorea la vremea aceea.

În apropierea Palatului Vulturul Negru, Primăriei Oradea și Bisericii cu Lună au fost instalate panouri pe care se regăsește un cod QR, care odată scanat permite descărcarea unei aplicații care folosește realitatea augmentată. Astfel, oricine are un smartphone poate călători în timp.

"Cu ajutorul noii tehnologii ajungem în urmă cu trei secole pentru a le prezenta turiștilor din zona Pieței Unirii din Oradea cele mai importante clădiri din această zonă. (...)

Sunt fotografii create după sursele istorice realizate împreună cu istorici locali. Sunt reproduceri a vechilor clădiri care au fost pe amplasamentele actuale ale celor mai recunoscute opere arhitecturale și de patrimoniu ale orașului", spune Alexandru Chira, director executiv Visit Oradea.

"Pentru mine este o bucurie să văd că aceste gadget-uri, aceste tehnologii sunt aduse și în România, mai exact în Oradea.

Eu le-am mai încercat în alte orașe din Europa și este, așa cum spuneam, o bucurie să văd că sunt și în orașele din România.

Din punctul meu de vedere, sunt bine venite, mai ales că țin pasul cu tehnologia. Pentru turiștii mai tineri sunt ceva care prinde", spune Claudia Bonchiş, blogger de travel. 

Pe lângă imaginile care redau orașul așa cum era acum 300 de ani, aplicația redă și informații audio culese cu ajutorul istoricilor.

"E o idee bună pentru că ai ocazia să afli mult mai multe informații în timp real, inclusiv generația tânără, care-s tot timpul pe social media, pot să downloadeze foarte ușor informații, să afle lucruri. Deci, da, idee foarte bună cât mai multe locuri din Oradea ar trebui să aibă, știu eu, zone din astea unde se pot scana informații", spune un turist.

"Istoria se poate arăta pe telefon, pe telefonu care e tot timpul la noi și deja e poate cel mai sigur lucru tot timpu asupra noastră, mai sigur decât o hartă și mai sigur decât o carte de istorie.

Așa că am descoperit ce a fost aici, în ce măsură a evoluat, tot ce înseamnă piața, tot ce înseamnă centrul acesta pe care astăzi îl vedem renovat sub forma asta. Și toate sunt niște bomboane frumoase și colorate. Ce a fost mai demult și e spectaculos", mai spune o femeie. 

În cadrul aceluiași proiect finanțat prin fonduri europene, au fost achiziționat șase perechi de ochelari VR care redau istoria oraşului. 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close