Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Povestea robotului românesc care poate curăța oceanele de deșeuri. Inteligența artificială este parte esențială a sistemului

Povestea robotului românesc care poate curăța oceanele de deșeuri. Inteligența artificială este parte esențială a sistemului

O echipă de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a lucrat, timp de doi ani, cot la cot cu cercetători din alte țări, la dezvoltarea unor roboți pentru curățarea oceanelor de deșeuri. Astăzi, roboții au fost finalizați și sunt gata pentru primele misiuni.

Povestea robotului românesc care poate curăța oceanele de deșeuri. Inteligența artificială este parte esențială a sistemului
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Feb 2024   •   17:35

Sistemul, denumit SeaClear, se bazează pe drone și roboți subacvatici, antrenați să identifice și să colecteze deșeurile. Este alcătuit din mai multe componente interconectate.

"Nava-mamă" SeaCAT lansează și gestionează două vehicule subacvatice acționate de la distanță pentru explorare pentru colectarea deșeurilor.

Robotul funcționează în ape tulburi cu ajutorul sonarului și în ape limpezi cu ajutorul camerei. Inteligența artificială este esențială pentru funcţionarea sistemului.

Algoritmii de AI au fost antrenaţi pentru a detecta deșeurile și pentru a le diferenția de viața marină. La proiect au luat parte și studenți ai universității, atât români cât și străini.

În stadiul său actual, sistemul SeaClear poate ridica până la 7 kg, iar roboții colectează deșeuri în ape aflate la adâncimi de până la zeci de metri.

După ce va fi îmbunătățit pentru a fi comercializat, sistemul va funcționa cu un cost cu 70% mai mic decât cel al scafandrilor.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close