Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Se cer măsuri urgente pentru pacienţii cu diabet tip 2

Se cer măsuri urgente pentru pacienţii cu diabet tip 2

Asociaţiile de pacienţi cer măsuri urgente pentru extinderea monitorizării glicemiei şi în cazul celor cu diabet de tip 2 care beneficiază de tratamente orale. În aceste condiţii, ar putea fi prevenite complicaţiile date de boală, iar pacienţii ar putea avea o viaţă normală.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2024   •   10:04

Aproximativ 90% dintre cei care sunt trataţi de diabet în ţara noastră au această formă de boală, o afecţiune care nu provoacă simptome şi care, de multe ori, este neglijată. Peste jumătate din totalul pacienţior, spun medicii, nu îşi respectă tratamentul şi nici regimul alimentar.

Asociaţiile de Pacienţi atrag atenţia că și persoanele cu diabet tip 2 cu forme mai ușoare au nevoie de un traseu clar, atât în privinţa tratamentului, cât şi a monitorizării glicemiei.

"Cred ca pacienții de tip doi sunt discriminați față de tipul unu, pentru că ei nu prea au parte de educație, nu este timp suficient, li se pune rețeta în mână și cred că nu rezolvă problema lor. Vorbeam și de auto-monitorizare. Eu cred că este foarte important. Educația, tratamentul și auto-monitorizarea rezolvă problema pacientului", a declarat Rodica Molnar, preşedintele Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Diabetici - Mureş.

Pacienţii cu diabet tip 2 depistați în faze incipiente au tendinţa de a-şi neglija tratamentul, dar şi regimul alimentar, în lipsa simptomelor bolii. De aceea, extinderea testării valorilor glicemice ar putea fi soluţia salvatoare, cred specialiştii.

"Are două roluri această verificare, să spunem, a glicemiei, monitorizarea glicemiei. O dată să permită ajustarea, cum spunem noi, adaptarea dozelor de insulină pentru, evident, persoanele cu diabet care fac tratament cu insulină. Și într-adevăr, al doiea rol, să spunem, sau al doilea beneficiu pe care îl putem obține este de a crește aderența, în general a persoanelor cu diabet", a explicat prof. univ. dr. Cornelia Bala, medic primar diabet.

"Vom avea grijă să monitorizăm rezultatele tratamentului pe care îl au și mă refer la asta în mod special la pacienții cu diabet tip doi, care prezintă practic 90% din pacientul cu diabet", a precizat şi dr. Paula Popiel, medic primar medicină de familie.

Din păcate formele grave de boală pot apărea în timp. 20% dintre pacientii cu tip 2 ajung în şase ani să fie dependenţi de insulină. Însă, diabetul poate duce şi la complicații grave, care le pun viața în pericol. Anual, peste 11.000 de români ajung la amputații ale membrelor din cauza diabetului nemonitorizat şi, ca atare, tratat necorespunzător. De accea, este necesar ca legea prevenţiei în diabet să fie aplicată cât mai repede, avertizează medicii.

"Nu se poate face dacă nu avem informații date, iar acest lucru se poate foarte ușor oglindi și regăsi într-un registru național de diabet și pre-diabet, care în momentul de față, astăzi, își depune practic documentele pentru a intra în dezbatere. Există legea prevenției. Normele sunt gata. Trebuie să revenim peste ele doar pentru a-i da forma finală și a lua avizele necesare", a explicat conf. univ. dr. Anca Pantea, Președintele Comisiei  de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice  din Ministerul Sănătății.

Evitarea complicaţiilor înseamnă şi o eficientizarea a fondurilor din sistemul de sănătate.

"Ne este mult mai ieftin de a monitorizat decât de a trata. Un astfel de element de monitorizare este mult mai ieftin decât o cutie de medicamente. Şi, din când în când, cred că ar trebui făcute şi aceste calcule", a declarat Laszlo Attila, vicepreşedintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.

Semnalele de alarmă privind riscurile pacienților care nu beneficiază de un minim control săptămânal al valorilor glicemice, dar şi soluţiile care ar putea rezolva această problemă au fost dezbătute în cadrul conferinţei naţionale "Diabet fără complicații – soluții inovative, siguranță pentru pacienți", organizată de Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: România Inteligentă diabet tip 2
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close