Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Sisteme inteligente care îi ţin pe elevi în siguranţă şi reduc factura la energie, la o şcoală din Oradea

Sisteme inteligente care îi ţin pe elevi în siguranţă şi reduc factura la energie, la o şcoală din Oradea

Pentru elevii şi profesorii din două şcoli din Oradea, începutul anului vine cu veşti bune. Un sistem de ventilaţie performant îi va ajuta pe copii să respire aer proaspăt, iar părinţii lor vor putea sta liniştiţi pentru că dispozitivele vor reduce riscul de contaminare cu orice virus. 

Sisteme inteligente care îi ţin pe elevi în siguranţă şi reduc factura la energie, la o şcoală din Oradea
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    22 Mar 2022   •   10:12

În plus, facturile la energie electrică vor fi la jumătate în urma unor investiții de zeci de milioane de lei. 

"Avem un senzor care în momentul în care dioxidul de carbon ajunge la 1000 de unităţi, declanşează tot sistemul. 

Scoate aerul infestat, scoate aerul infestat din încăpere şi aduce aer proaspăt. Încălzirea aerului se face prin cele două ventilo-convectoare care sunt montate în fiecare sală de clasă", spune Iulius Timar, director Colegiul Naţional "Onişofor Ghibu", din Oradea.

Cei aproape 2000 de elevi ai Colegiului Naţional Onisofor Ghibu respiră aer curat și proaspăt, fără să fie nevoie să aerisească sălile de clasă deschizând ferestrele, mai ales când temperaturile sunt scăzute. 

Pe lângă aerul curat din clase, şi temperatura este constantă. În contextul majorării record a gigacaloriei, acest lucru înseamnă facturi la jumătate. Elevii consideră că este un mediu plăcut în care să se poată concentra.

Pe acoperișul școlii au fost montate, pe 700 de mp, panouri fotovoltaice. Practic, unitatea de învățământ va fi independentă din punct de vedere energetic. Calorifere nu mai sunt decât pe holuri, iar întrerupătoarele au dispărut. Sistemul de iluminat este pe senzori de mişcare.

"Pe un an ar trebui să se amortizeze în vară-iarnă aceste facturi la electricitate. Pe viitor o să ne gospodărim singuri, iar banii pe care îi investeam în încălzire şi în iluminat o să se regăsească în altă parte a şcolii", spune Iulius Timar, director Colegiul Naţional "Onişofor Ghibu", din Oradea.

Și cei 1200 de elevi ai școlii gimnaziale Dacia au revenit la cursuri în unităţi de învăţământ 100% verzi. 

Cu ajutorul panourilor fotovoltaice amplasate pe acoperiș, dar și a recuperatoarelor de căldură, unitățile de învățământ economisesc mult la facturi, ceea ce înseamnă investiții în dotările școlii.

"Pentru bugetul şcolii înseamnă o reducere a cel puţin jumătate din costurile pe care le-am avut până acum", apreciază Alin Iuhas, director Şcoala Gimnazială Dacia.

Fiecare sală de clasă este dotată cu o tubulatură care controlează temperatura şi purificarea aerului, iar elevii stau în clase în tricouri cu mânecă scurtă.
 
Iluminatul, încălzirea și răcirea sunt gestionate printr-un sistem automatizat. Se pot vedea în orice moment toţi parametrii presetaţi, chiar şi dacă geamurile sunt deschise şi nivelul de dioxid de carbon din clasă.

Lucrările la cele două şcoli au fost făcute din fonduri europene și se ridică la aproape 20 de milioane de lei.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close