Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum să recunoști alergia la frig. Mare atenție iarna la aceste simptome banale

Cum să recunoști alergia la frig. Mare atenție iarna la aceste simptome banale

Este important să cunoaştem cele mai frecvente manifestări dermatologice provocate sau agravate de frig. Dermatologul Adina Alexandru ne spune şi de ce este imperios necesar ca aceste afecţiuni să fie abordate şi diagnosticate din timp.

Cum să recunoști alergia la frig. Mare atenție iarna la aceste simptome banale
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Andreea Cigolea    |    06 Ian 2023   •   15:10

"Alergia la frig sau așa numita urticarie la frig este, într-adevăr, întâlnită în rândul populației și se manifestă prin apariția unor leziuni eritematoase.

Leziunile sunt roşii şi umflate. Aceste se asociază cu mâncărime pe zonele expuse la frig. Nu este o erupţie generalizată pe mâni şi faţă. Apare de obicei la câteva minute după ce pielea a început să se reîncălzească.

Există şi cazuri mai grave, când se poate ajunge şi la soc anafilactic, însă aceste cazuri sunt extrem de rare.

În ceea ce priveşte tratamentul, există o variantă în momentul în care apar aceste leziuni. Se poate face chiar şi o sensibilizare la frig. Deci, există astfel de variante, însă pacienții dacă au această problemă trebuie să și-o cunoască. De exemplu, acest sezon, băile în piscine foarte reci, în cazul acestor pacienţi, pot fi situații foarte grave. 

În sezonul rece este indicat să purtăm haine care să asigure acel echilibru optim între menținerea căldurii la nivelul pielii, dar și evaporarea transpirației. Deci, nu ne dorim materiale care să rețină transpirația. 

Din acest punct de vedere optim este în regulă să purtăm haine din lână, pentru că lână are această proprietate termoizolantă foarte importantă și, de asemenea, absoarbe într-un mod specific umezeala. 

Putem să evităm eventualele iritaţii determinate de contactul cu aceste fibre de lână. Putem pregăti pielea foarte bine, ceea ce este oricum indicat în această perioadă în care uscăciunea pielii poate fi exagerată din cauza frigului. 

Deci, aplicarea unor emoliente pe întreaga suprafață cutanată în fiecare zi poate preveni acest aspect. Există pacienți care sunt intoleranți, de exemplu pacienții cu dermatită atopică. Aceștia ar trebui să evite contactul cu lâna și în cazul lor se recomandă bumbacul.

Buzele şi mâinile sunt şi ele afectate de frig. Să folosim balsam special pentru buze, pe care să-l aplicăm de câteva ori pe zi.

Mare atenţie la combinaţia dintre spălarea mâinilor cu frigul. Această combinaţie poate determina apariţia acestor crăpături uneori chiar fisuri dureroase. Deci, spălarea mâinilor cu produse blânde de curățare și nu foarte des și, de asemenea, aplicarea acestor unguente grase ne pot proteja eficient. 

Mai era un mit cu privire la faptul că atunci când aplicăm crema pe ten și ieșim afară, ne poate îngheța deodată fața. Aici este o discuţie interesantă și se referă la diferența între creme care conțin o proporție mai mare de apă și unguente care conțin doar grăsime. 

Dacă ne aplicăm crema aceasta cu 15-20 de minute înainte de a ieși din casă, este bine absorbită astfel încât să nu existe această problemă. În principiu, într-adevăr, iarna este indicat să folosim unguente, adică produsele acelea mai grase, nu foarte lăptoase. 

Celor cu dermatită atopică, dermatită seboreică, iarna, frigul le poate agrava aceste leziuni și ele pot fi mult mai evidente și pot creea disconfort.

Deci, trebuie să fim atenți şi să ne cunoaștem corpul. Este important să nu facem excese de alcool, sau fumat. În perioada rece, alcoolul şi fumatul pot avea efecte severe asupra pielii.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close