Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum trec cu bine astmaticii peste perioada de alergii. Dr. Craiu: "80% dintre adulţii cu astm au simptome încă din copilărie"

Cum trec cu bine astmaticii peste perioada de alergii. Dr. Craiu: "80% dintre adulţii cu astm au simptome încă din copilărie"

Suntem în perioada alergiilor, iar cei care suferă de astm o simt de două ori mai rău. Pediatrul Mihai Craiu ne spune astăzi ce avem de făcut în această perioadă pentru a ne simţi mai bine, dar şi de la ce apare astmul şi la ce vârstă.

Cum trec cu bine astmaticii peste perioada de alergii. Dr. Craiu: "80% dintre adulţii cu astm au simptome încă din copilărie"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    23 Sep 2021   •   11:45

"Primul lucru pe care trebuie să-l transmitem este că astmul nu se face pentru că am făcut noi ceva, medicul sau grădiniţa, ci astmul are în bună parte condiţionarea genetică. Ne naştem cu o constelaţie de gene care ne face mai sensibili. 

Simptomele comune ale alergiilor

Este important să spus că alergenele respiratorii contribuie, dar nu sunt singura cauză. Acum este un moment prost al anului, pentru că există o serie întreagă de polenuri", a spus dr. Mihai Craiu, joi, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

"Manifestările sunt următoarele: tuse, strănut, mâncărimi la nivelul ochilor, nasului, senzaţie de respiraţie dificilă şi în unele situaţii chiar respiraţie greoaie şi, astfel, nevoia de îngrijiri medicale", a precizat medicul pediatru.

Prevenţia, cea mai bună atunci când vorbim despre alergiile sezoniere

"Desigur, nu putem să umblăm în costum de cosmonaut tot timpul. Sisteme de filtrare complexe nu există, însă din fericire, sezonul polenurilor este trecător. 

Ce se poate face în mod practic este obţinerea de cea mai bună calitate a medicaţiei de prevenţie. Ar trebui pentru acei pacienţi care au simptome în fiecare zi, să se adreseze medicului lor şi să primească un medicament de prevenţie, un antiinflamator pentru căile aeriene inferioare. 

Pacienţilor mei le spun că nu există niciun fel de strategie să facem să nu mai plouă, dar putem folosi o umbrelă adecvată ca să nu ne plouă. Mecanismul principal pare să fie cel legat de aeroalergene", a mai explicat medicul.

De la ce vârstă apare astmul

"80% dintre adulţii asmatici au simptome încă din copilărie, deci primele simptome care pot să mimeze o răceală obişnuită. Mulţi pacienţi primesc tratamente antibiotice şi antiinflamatorii, până când medicul sau părintele constată că se repetă un model şi atunci intervine expertul care poate să determine cu ajutorul testelor specifice despre ce este vorba.

Trebuie să ne gândim la astm la acei copii care au trei sau mai multe episoade cu respiraţie dificilă în decursul ultimului an. Această respiraţie dificilă şi şuierătoare, dacă se repetă, nu este un accident", a mai precizat dr. Craiu.

Complicaţiile în caz că nu tratăm astmul bronşic

"Este foarte important de spus că ceea ce apare, se întâmplă foarte repede. Un cunoscut medic pneumolog pentru copii din America spune că tot ceea ce este important din punct de vedere al urmărilor astmului pentru viaţa lungă se întâmplă la grădiniţă şi în clasa 0. 

Cât este copilul mic şi inflamaţia alergică continuă să meargă în peretele căilor aeriene, este ca şi cum ar merge igrasia în perete. Degeaba mai dăm cu lavabilă. Peretele poate să arate bine, dar materialul se strică. 

Stricarea peretelui bronşic se numeşte remodelare bronşică şi mulţi dintre adulţii care au dificultăţi cronice respiratorii şi au avut debutul astmului în copilărie, în prima parte a vieţii nu au primit medicamentaţia care le-a fost necesară", a spus dr. Mihai Craiu.

Remodelarea bronşică, o complicaţie dacă nu tratăm astmul

"Remodelarea bronşică duce în principiu la scăderea calibrului căilor aeriene şi generează găuri în peretele căilor aeriene, care nu ar trebui să fie acolo, asta numim emfizem pulmonar.

Un adult tânăr cu emfizem are o capacitate de efort mai mică. Cu alte cuvinte, nici măcar să se distreze nu poate. Pentru un efort obişnuit cum este mersul pe bicicletă sau o drumeţie, este o tentativă aproape imposibilă de realizat.

Acel copil care are mai des de două ori pe săptămână nevoie de ventolin, un medicament de uşurare pentru astmatici, este absolut necesar să se ducă din nou la medic", a mai spus pediatrul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate alergie astm Mihai Craiu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close