Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Diferenţa dintre fobia socială şi personalitatea antisocială. Psiholog: "Această însingurare duce pe termen lung la depresie”

Diferenţa dintre fobia socială şi personalitatea antisocială. Psiholog: "Această însingurare duce pe termen lung la depresie”

A ajuns să ne fie frică să ne întâlnim cu prietenii sau cu colegii, de teamă să nu ne îmbolnăvim. Psihologul Bogdan Stoian a vorbit despre fobia socială în contextul pandemiei.

Diferenţa dintre fobia socială şi personalitatea antisocială. Psiholog: "Această însingurare duce pe termen lung la depresie”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    27 Sep 2021   •   11:44

"Practic, există aceşti doi termeni care se aseamănă foarte mult şi ar fi bine să fie clarificaţi, pentru a nu se face confuzie. Individul care are personalitate antisocială este cel care nu respectă convenţiile sociale şi alta este fobia socială. Această fobie socială este teama persistentă să nu ne îmbolnăvim şi de a nu lua contact cu cineva, pentru a nu-l îmbolnăvi.

Mai este cazul celor care au contractat boala şi le este teamă să nu se îmbolnăvească din nou. Evită orice fel de situaţie socială pentru a nu se simţi cumva vinovat ca ar putea contracta virusul sau chiar transmite boala. Practic, aceste gânduri se referă cel mai mult la atitudinea celorlalţi în momentul întâlnirii cu ei.

De cele mai multe ori cei care refuză orice fel de interacţiune, au dezvoltat şi obiceiuri nenecesare, cum ar fi spălarea şi dezinfectare excesivă", a spus Bogdan Stoian, luni, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea.

Efectele distanţării sociale pe termen lung

"Această însingurare duce pe termen lung la un tablou clinic depresiv. Suntem fiinţe sociale şi trebuie să trăim în societate şi să păstrăm contactul cu cei dragi.

Trebuie să înţelegem că aceste gânduri repetitive nu ne servesc. Dacă suntem vaccinaţi, ne putem întâlni în condiţii de siguranţă. Este necesară reluarea vieţii normale şi sănătoase şi în contextul acestei pandemii.

Aici ajută foarte mult platformele sociale, în contextul în care cei vaccinaţi şi nevaccinaţi ştiu să le folosească. Cei mai rău afectaţi sunt cei în vârstă, pentru că de cele mai multe ori nu ştiu să le folosească", a explicat psihologul.

Vaccinaţi vs nevaccinaţi, discriminare sau nu

Într-un final, este alegerea fiecăruia de a se vaccina sau nu. În mod cer, mulţii dintre noi considerăm că este o discriminare pentru simplu fapt că facem această alegerea de a nu ne vaccina.

Percepem realitatea diferit şi asta se vede şi în alegerile pe care le facem. Important este să ne simţim împăcaţi de alegerea pe care o facem, de a ne vaccina sau nu. Trebuie să ne asumăm.

 Va trebui să ne adaptăm condiţiilor existente, pentru că omenirea a progresat pentru că s-a adaptat de fiecare dată timpurilor. E important să înţelegem realitatea şi să găsim soluţii pentru a trăi în prezent", a mai precizat psihologul.

×
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close