Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Una din trei persoane are lipsă de fier. Dr. Gheonea: "Cel mai important simptom este oboseala"

Una din trei persoane are lipsă de fier. Dr. Gheonea: "Cel mai important simptom este oboseala"

Astăzi este Ziua Mondială a Carenţei de Fier. Prof. Dan Gheonea ne explică simptomatologia deficitului de fier, mai ales din prisma faptului că sunt simptome pe care pacienţii nu le iau neapărat în seama sau nu se gândesc la cauze. Aflăm şi care sunt complicaţiile care duc la boli grave.

Una din trei persoane are lipsă de fier. Dr. Gheonea: "Cel mai important simptom este oboseala"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    26 Noi 2021   •   12:28

"Fierul este important pentru organismul nostru. Vedem că la nivel mondial una din trei persoane are lipsă de fier. Fierul este esenţial pentru fiecare celulă din organismul nostru", a spus prof. dr. Dan Gheonea, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Oboseala - cel mai important simptom al carenţei de fier

"Un pacient cu carenţă de fier va fi în primul rând un pacient obosit din punct de vedere fizic şi psihic. Acesta este cel mai important simptom, dar, din păcate, se regăseşte în foarte multe patologii şi este greu de identificat că este într-adevăr doar o carenţă de fier. 

Sunt şi alte semne şi simptome. Este important să ne prezentăm la medic. Printre alte simptome se mai regăseşte şi paloarea, căderea părului sau unghii friabile", a mai spus medicul.

Cauzele anemiei

"Carenţa de fier este faza dinante de anemie. Cauzele sunt multiple: un aport de fier inadecvat sau organismul nostru nu este capabil să absoarbă fierul aşa cum trebuie.

Sunt situaţii patologice ale tubului digestiv, în special, care fac imposibilă absorbţia cantităţii de fier normale şi sunt şi alte situaţii când pierdem prea mult sânge. 

Sângele poate fi pierdut prin sistemul digestiv, reproducător sau prin sistemul de excreţie renală. Sunt şi situaţii fiziologice, adică de normalitate prin care trece fiinţa umană, în care avem nevoie de un necesar mai mare de fier.

Mă refer aici la perioada copilăriei, perioada de creştere în special, primii cinci ani de viaţă. Ne referim şi la femeia însărcinată şi perioada fertilă.

La fiecare ciclu menstrual femeia pierde câţiva zeci de mililitri de sânge. Pierzând sânge, pierde hemoglobină şi evident şi fier", a explicat prof. dr. Dan Gheonea.

Dr. Gheonea: "Este important să nu avem doar un regim vegetarian"

"Evident că fierul îl luăm din alimentaţie şi aceasta este normalitatea. Este foarte important ce mâncăm.

În popor se zice că ce este verde are şi mult fier. Este fier, într-adevăr, însă este un fier care nu este bine înglobat în gruparea hem, cea care este cel mai uşor de absorbit. Este important să nu avem doar un regim vegetarian", a mai precizat medicul. 

Complicaţiile unei carenţe de fier netratată

"Următoarea fază a deficitului de fier este anemia feripivă. Adică tipul de anemie care apare prin lipsa fierului necesar în sinteza hemoglobinei. Asta înseamnă că hemoglobina scade sub valoarea normală. 

Unul din trei pacienţi are carenţă de fier. Dacă femeia însărcinată are o carenţă de fier pe care nu o sesizează, performanţele copilului sunt afectate.

Carenţa de fier a mamei poate afecta fătul. Deci este posibil să naşti un copil cu un intelect mai slab, din cauza lipsei de fier din sarcină", a mai spus medicul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate fier anemie Dan Gheonea
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close