Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Tot ce trebuie să știți despre lupus. Dr. Mihai: "Este o boală cronică. Dacă am dezvoltat-o, nu ne vindecăm"

Tot ce trebuie să știți despre lupus. Dr. Mihai: "Este o boală cronică. Dacă am dezvoltat-o, nu ne vindecăm"

Lupusul este o boală cronică autoimună. Afectează articulațiile, pielea, rinichii, inima, plămânii și creierul.

Tot ce trebuie să știți despre lupus. Dr. Mihai: "Este o boală cronică. Dacă am dezvoltat-o, nu ne vindecăm"
de Andreea Cigolea    |    20 Apr 2021   •   09:35

Dermatologul Mara Mihai a vorbit la Sfat de Sănătate despre cauzele lupusului, care sunt simptomele și dacă o persoană se mai poate vindeca sau nu.

"Este o boală severă, din fericire, este și o boală rară. Este o afecțiune severă care are un fond genetic. Undeva, există, în fondul familiei acelei persoane, o anumită predispoziție de a dezvolta o autoimunitate. Chiar dacă nu există membri ai familiei, părinți, bunici, care au avut chiar lupus, dar au avut, cu siguranță, o boală articulară, o afecțiune de tipul vitiligo sau psoriazis sau alte tipuri de afecțiuni imunitare.

Se presupune că lupusul poate să apară în momentul în care corpul nostru nu mai știe să recunoască ceea ce este al nostru și ceea ce este străin nouă. În momentul acela, el declanșează o reacție de apărare, dar împotriva propriului nostru organism.

În funcție de ținta sa, există și un organ anume afectat. Acesta poate să fie pielea, sistemul nervos central, nervii, poate să fie structura rinichiului, vasele de sânge, articulațiile.

În dermatologie, ne confruntăm mai frecvent cu o formă totuși mai ușoară de lupus. Este vorba despre lupusul cutanat cronic, care afectează strict pielea și foarte rar determină afectări în interiorul corpului", a explicat medicul Mara Mihai.

Cum debutează lupusul și care sunt simptomele unei forme severe

"Apare dintr-o dată. În general, este demascat de o expunere la soare. Câteva zile de expunere la soare, sigur că lucrul acesta se poate întâmpla și în luna ianuarie dacă sunt niște zile mai însorite. Există un „fluture”, acea erupție de care întotdeauna, atunci când căutăm lupus, aceasta este imaginea pe care o găsim.

Aceasta evidențiază, în general, formele mai grave de lupus, care afectează și organele interne.

În schimb, există și alte tipuri de manifestări pe piele. Există acele persoane care, după o expunere mai prelungită la soare, dezvoltă leziuni pe trunchi. Sunt niște leziuni care seamănă cu cele din psoriazis, roșii cu mici scuame pe suprafață. Sunt leziuni ce seamănă foarte mult cu reacțiile toxice la medicamente.

În forma cronică, leziunile sunt în general la nivelul feței și sunt cele care lasă cicatrici. Chiar de la această formă vine și denumirea de lupus, pentru că cicatricile în zona feței sunt invalidante și seamănă cu mușcătura de lup, după cum se spunea în trecut", a detaliat medicul, la Antena 3.

Prevenția, cheia pentru câștiga lupta cu boala autoimună

"Putem vorbi de o prevenție. În general, stilul de viață ar trebui să fie unul echilibrat, pentru că stresul, am observat că declanșează foarte mult aceste episoade, fumatul este un factor care agravează.

Atunci când o persoană suferă deja de lupus ar trebui să se ferească de soare, să aibă niște reguli foarte stricte prin care să aplice creme de protecție. Imediat apar reacțiile la nivelul pielii și produc suferință", explică dr. Mara Mihai.

Tratamentul ține boala sub control, dar nu o vindecă

"Există tratamente care țin boala sub control. Lupusul este o afecțiune cronică. Odată ce o dezvoltăm, nu putem spune că ne vom vindeca. În schimb, nu vor mai fi vizibile efectele acestei boli. Există și medicamente.
În ceea ce privește pielea, există aceste reguli stricte de ferire de soare. Leziunile cutanate sunt foarte deranjante, sunt dureroase sau ustură, uneori pacienții nu pot să doarmă", a mai precizat dermatologul Mara Mihai.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close