Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Măsuri de prim-ajutor în caz de intoxicaţie acasă. Dr. Ţincu: "Laptele nu este o soluţie"

Măsuri de prim-ajutor în caz de intoxicaţie acasă. Dr. Ţincu: "Laptele nu este o soluţie"

Andreea Cigolea
2 minute de citit Publicat la 10:43 14 Ian 2022 Modificat la 10:43 14 Ian 2022
Radu Tincu
Măsuri de prim-ajutor în caz de intoxicaţie acasă. Recomandări de la medicul toxicolog Radu Ţincu Sursa foto: Antena 3

"În primul rând, trebuie să vedem ce tip de intoxicaţie a fost şi pe ce cale ne-am expus. Pot fi unele intoxicaţii pe cale respiratorie, spre exemplu folosim anumiţi detergenţi şi detartranţi, care elimină anumiţi vapori, iar acest tip de vapori  creează toxicitate. 

În cazul acestor expuneri pe cale respiratorie, trebuie să ieşim cât mai repede din încăperea respectivă. Victima trebuie scoasă în aer proaspăt. Trebuie deschise geamurile şi aerisit.

Dacă vorbim despre expunere cutanată, dermică, aici vorbim despre cei care lucrează în agricultură, pentru că ei stropesc anumite culturi şi ajung să-şi contamineze pielea sau hainele cu anumite pesticide. Ele se pot absorbi prin piele şi să-şi manifeste toxicitatea sistemică. 

În cazul acestora, trebuie să îi dezbrăcăm de hainele respectivă şi să-i spălăm abundent cu apă şi săpun timp de 30-40 de minute. Trebuie să ne asigurăm că toate particulele au fost îndepărtate de pe piele. 

Dacă discutăm de expunerea pe cale digestivă, prin înghiţirea a unor substanţe, aici trebuie să ne gândim că elementul cel mai important este să reducem absorbţia substanţelor la nivelul tubului digestiv", a explicat medicul Radu Ţincu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Substanţele pe care le avem în casă şi care pot produce intoxicaţie

"Este foarte important să citim după ce ne-am intoxicat, pe fişa produsului respectiv, pentru că acolo este trecută clasa de toxicitate. În funcţie de această clasă de toxicitate, ne vom adresa cât mai rapid spitalului sau medicului de familie. 

Ce trebuie să anunţăm la 112 când cerem primul ajutor

"Este foarte important să înţelegem că unele otrăvuri sunt liposolubile. Adică se dizolvă cu rapiditate în lipide. Laptele este o emulsie de lipide, iar dacă ne administrăm lapte este posibil să creştem absorbţia la nivelul tubului digestiv. 

Sunt multe persoane care ştiu că dacă inducem voma, acest lucru duce la eliminarea substanţei respective. Gândiţi-vă ce se întâmplă în cazul substanţelor caustice şi corozive, cele care au produs arsuri. Arsura se produce odată când substanţa a fost înghiţită, iar dacă inducem vărsătura se va mai produce altă arsură. 

Decizia de a ne administra lapte sau dacă ne inducem vărsătura trebuie să o luăm după ce sunăm la 112. Împreună cu dispecerul de acolo şi eventual cu un medic care ne poate coordona, să ne spună exact ce trebuie să facem. 

Ce se întâmplă dacă înghit copiii anumite medicamente

În momentul în care un copil a înghiţit medicamente, atunci inducerea vărsăturii este un element bun. Cel mai important atunci când mergem la spital să mergem şi cu folia de medicamente ingerate, pentru ca medici să poată să identifice care este posibila cauză a intoxicaţiei. 

Ce putem păţi dacă înghiţim detartrant

Sunt persoane care nu etichetează corespunzător anumite sticle. Au venit mulţi pacienţi care au crezut că este apă sau suc şi de fapt erau detergenţi. În cazul acesta, riscul de apariţie a arsurilor este foarte mare. Pe de altă parte, aceste substanţe pot ajunge şi la nivelul tractului respirator şi arsura pe care o vor produce este una importantă şi formează o inflamaţie puternică la nivelul alveolelor pulmonare. 

Simptomele sunt imediate. În cea mai mare parte, le simţim în primele minute după expunere, cu excepţia medicamentelor. 

Mare atenţie şi la intoxicaţiile cu plante. Sunt şi plante şi legume toxice, precum ciupercile de pădure. Acest tip de intoxicaţie are o perioadă de acalmie în care pacientul crede că s-a vindecat. 

Întotdeauna trebuie să sunăm la 112. Nu trebuie să ne administrăm singuri medicamente, până nu ne consultă un medic", a mai spus medicul toxicolog Radu Ţincu.

×
x close