Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Ce presupune operaţia de tăiere a stomacului. Dr. Tucă: "Te ajută să slăbeşti, dar nu face ea totul"

Ce presupune operaţia de tăiere a stomacului. Dr. Tucă: "Te ajută să slăbeşti, dar nu face ea totul"

Astăzi aflăm tot ce este necesar despre micşorarea de stomac. Chirurgul Ştefan Tucă ne spune când este necesar să apelăm la această intervenţie, dar şi dacă ne îngrăşăm după această intervenţie.

Ce presupune operaţia de tăiere a stomacului. Dr. Tucă: "Te ajută să slăbeşti, dar nu face ea totul"
de Andreea Cigolea    |    26 Ian 2022   •   11:17

"Nu este o modă, ci mai degrabă o necesitate. Chirurgia bariatrică, căci despre ea vorbim, are nişte indicaţii foarte bine stabilite. Această procedură se realizează pacienţilor a căror indice de masă corporală depăşeşte 35.

Indicele de masă corporală înseamnă raportul dintre greutatea pacientului respectiv şi înălţimea acestuia la pătrat.

La peste 35 indice de masă corporală operaţie de micşorare este indicată. Nu este o modă, este chiar o necesitate. Această operaţie se face într-o manieră foarte bine condusă.

De obicei, cei care apelează la această procedură sunt cei care au ţinut deja regim, doar că a apărut acel efect de yo-yo. La acest gen de pacienţi, operaţia de micşorare de stomac este indicată", a explicat chirurgul Ştefan Tucă, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătatea de la Antena 3.

Ce presupune operaţia de tăiere a stomacului 

"Să presupunem că stomacul nostru are un volum de 1-1.5 litri. Din acest volum se realizează un rezervor gastric cu capacitatea între 60 şi 100 ml. Odată cu îndepărtarea unei părţi din stomac, se îndepărtează şi nişte celule din regiunea fundică a stomacului, unde există două celule care produc doi hormoni, grelină şi leptină. Unul este răspunzător de senzaţia de foame, iar celălalt de senzaţia de saţietate.

După o astfel de operaţie, pacientul nu va mai simţi nici foame şi se va simţi sătul, lucru ce îl ajută să slăbească. Într-un an, un an şi jumătate, pacientul ajunge la greutatea ideală corespunzătoare înălţimii sale", mai spune medicul.

Stilul de viaţă de dezordonat îngraşă după operaţia de tăiere a stomacului

"Acum, trebuie modificat puţin stilul de viaţă. Stilul de viaţă haotic înainte de operaţie nu trebuie păstrat. Stomacul este o structură musculară şi depinde cum îl înveţi. Dacă îl înveţi să fie dezordonat există riscul ca pacientul să se îngraşe din nou. Stomacul se măreşte din nou. Operaţia te ajută să slăbeşti şi să ajungi unde îţi doreşti, dar nu face ea totul", mai explică chirurgul.

Riscurile intervenţiei de tăiere a stomacului

Operaţia este minim invazivă. Există riscuri de sângerări, dar lucrul acesta este depăşit prin exerciţiul chirurgului.

Ce e indicat să facă pacienţii după un gastric sleeve

Trebuie o supraveghere strictă. În prima săptămână postoperatorie se începe un regim care durează trei săptămâni, în care pacientul trece treptat de la o alimentaţie lichidiană, la o alimentaţie din ce în ce mai vâscoasă. Urmând ca la circa trei săptămâni să poată mânca orice, dar calitativ, nu cantitativ", a mai spus medicul Ştefan Tucă.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close