Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Pericolul din fresh-urile şi smoothie-urile de fructe. Mare atenţie la sucurile naturale pe care le daţi copiilor | Dr. Bernea: "Glicemia crește foarte mult"

Pericolul din fresh-urile şi smoothie-urile de fructe. Mare atenţie la sucurile naturale pe care le daţi copiilor | Dr. Bernea: "Glicemia crește foarte mult"

Astăzi discutăm despre sucurile de fructe şi de ce sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Expertul în boli metabolice şi nutriţie Georgiana Bernea ne spune când ne face rău aceste fresh-uri şi de ce nu ne ajută deloc la slăbit.

Pericolul din fresh-urile şi smoothie-urile de fructe. Mare atenţie la sucurile naturale pe care le daţi copiilor | Dr. Bernea: "Glicemia crește foarte mult"
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2022   •   10:42

"Acestea sunt un pericol pentru sănătatea noastră. Se spune că mesele din fructe sunt sănătatea la pahar. Este adevărat, dar cu o mare mențiune. Contează foarte mult cantitatea pe care o consumăm. Într-un pahar de fresh, avem foarte multe calorii, mai multe calorii decât fructul.

Fructoza este zahărul natural care se regăsește în fructe. Mare parte din coaja și pulpa fructului rămân în storcător. Acestea sunt de fapt fibrele care fac diferența dintre un carbohidrat simplu și un carbohidrat complex.

Fructul bogat în fibre este un carbohidrat complex care se absoarbe lent și nu stimulează secreția pancreatică masivă de insulină, fiind un hormon care favorizează depunerea grăsimilor, blochează arterele acestuia şi duce la creşterea în greutate.", a spus expertul în boli de nutriţionistul Georgiana Bernea, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Fresh-urile de fructe îngraşă

Un consum ocazional de fresh-uri de fructe duce la creșterea în greutate, evident cu un impact metabolic negativ.

Creșterea în greutate se asociază cu toate complicațiile obezității, hipertensiune sau boli cardiovasculare.

Fructele diferă în funcție de cantitatea de zahăr pe care o au, de indicele glicemic, adică de viteza cu care cresc glicemia.

Gândiți-vă că într-un pahar de fresh de portocale avem 3-4 portocale. Este foarte ușor să-l consumăm, dar dacă am consuma dintr-o dată, una câte una, o portocale, ne este destul de dificil.

Mai bine să consumăm fructul ca atare, decât sucul din fructe. Într-un fresh de fructe, optați pentru fructe care sunt mai sărace în calorii și în carbohidrați.

Cu cât diminuați numărul de fructe pe care le adăugați într-un fresh, cu atât mai multe aveți mai puține calorii și mai puțin zahăr. Puneți mai multe fructe şi automat crește și cantitatea de calorii și cantitatea de zahăr.

Dacă am vrea să bem 200 ml de suc de mere, cred că trebuie să folosim 6 mere, pe care evident că nu le putem mânca. 

Diferenţa dintre smoothie şi fresh de fructe

Smoothie-urile sunt ideale într-o dietă și au un efect putermic, energizant. Ele trebuie consumate proaspete pentru că în caz contrar, își pierd proprietățile nutritive. Este o băutură versatilă.

Poate fi alcătuită din diverse fructe și legume. Cu modul în care le combinăm și cantitatea folosită din diverse fructe, definește proprietățile nutritive. E de preferat să folosim smoothie-uri de legume și nu din fructe.

Diferența dintre smoothie-uri şi fresh-uri de fructe este cantitatea de fibre. În smoothie avem și partea de pulpă și de coajă.

Pentru a putea prepara un smoothie, putem folosi legume sau verdețuri precum spanacul, castravete, țelină, spanac, salată, pătrunjel.

Ingredientul lichid poate fi un lapte degresat sau semi-degresat, lapte de migdale, de ovăz, chefir, apă de cocos sau pur și simplu apă.

Ca și fructe, puteți opta pentru fructe de pădure afine, mure, mere, ananas, fructe înghețate, kiwi sau semințe.

Siropul care nu creşte glicemia

În cazul îndulcitorilor, este recomandat să evităm adaosul de îndulcitori, dar se poate adăuga siropul de agave.

Nu crește glicemia la fel de rapid precum zahărul. O altă alternativă poate şi mierea. 

Sucurile din fructe, periculoase pentru copii

În general, nu ne dăm seama cât zahăr avem într-un pahar de fresh de fructe. Ne gândim că este sănătos pentru că îi dăm copilului fructe, însă într-un pahar punem 3-4 portocale sau 3-4 mere, o cantitate foarte mare de zahăr. Pur și simplu glicemia crește foarte mult.

Există riscul de diabet la vârste fragede, risc de creștere în greutate. În prezent, ne confruntăm cu o adevărat epidemie de obezitate în rândul copiilor.

Apa cu lămâie ne alcalinizează. Dimineaţa recomand pacienţilor mei apa cu lămâie pe stomacul gol. Pur și simplu un pahar cu apă pe stomacul gol curăță tractul digestiv, toate secrețiile care se acumulează în cavitatea bucală în timpul nopții și pur și simplu pornim digestia.

Apa cu lămâie conferă o senzaţie de saţieitate. Dacă-mi umplu stomacul cu lichide, apă, de exemplu, pur și simplu nu îmi mai este foame. Și uneori nu trebuie confundată senzația de foame cu setea. Hidratați-vă! Beți apă", a mai spus medicul.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Georgiana Bernea
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close