Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum putem preveni infertilitatea. Testul hormonal care arată şansele de a rămâne însărcinată | Dr. Codreanu: "De la această vârstă sarcina se obţine mult mai greu"

Cum putem preveni infertilitatea. Testul hormonal care arată şansele de a rămâne însărcinată | Dr. Codreanu: "De la această vârstă sarcina se obţine mult mai greu"

Între 8 şi 15% dintre cuplurile aflate la vârsta reproductivă sunt infertile. Discutăm cu medicul Dorina Codreanu despre cauze, factori de risc şi cum putem preveni infertilitatea.

de Andreea Cigolea    |    10 Feb 2023   •   10:57

"Vârsta ideală pentru reproducere este între 25 şi 35 de ani. La bărbați, poate că putem să ducem limita asta un pic mai sus, deși sunt multe studii care arată că după 40 de ani și la bărbați crește riscul de autism la nou-născut.

Este important să știm că fertilitatea are un declin natural. Deci, după 35 de ani, fertilitatea la femei înregistrează un declin abrupt. Femeile peste 40 de ani obţin sarcina mult mai greu.

La femei, există o analiză pentru rezervă. Este o analiză importantă care ne arată cam care este statusul nostru în momentul acela. Testul hormonal care arată şansele de a rămâne însărcinată este AMH sau testul hormonului anti-Müller 

O rezervă foarte bună la 35 de ani nu este o garanție că la 40 de ani va fi la fel de bună, pentru că declinul ei depinde atât de ritmul personal, cât și de factorii de mediu care sunt din ce în ce mai numeroși și lucrează din ce în ce mai mult împotriva noastră. 

Aici vorbesc de noxe, de poluare, de acumularea de plastic din mediu înconjurător. La bărbați, la fel. Toți factorii de mediu sunt principalii care acționează. La bărbați, este puțin mai simplu, pentru că spermatozoizii se regenerează continuu pe parcursul vieții. 

La femei, ovocitele cu care s-au născut nu au alt drum decât spre scădere, nu se mai produc alte ovule noi. În plus, ele rămân blocate într-o fază a diviziunii celulare în interiorul ovarelor pentru tot parcursul vieții. 

În această fază a diviziunii celulare sunt și mai sensibile la factorii de mediu. Și atunci, pe măsură ce trec anii, toate aceste ovocite capătă defecte genetice. De aceea, îngheţarea ovocitelor este o variantă.

Să încercăm să ne alimentăm cât mai sănătos, să mâncăm cât mai variat şi să facem mişcare. Somnul este şi el foarte important. Obezitatea este un factor de risc al inferteității. Fumatul devansează vârsta menopauzei cu 4 ani. 

Totodată, alcoolul afectează în special sistemul nervos. Nu există o cantitate de alcool care să poată fi considerată sigură pentru a fi consumată. Am putea înlocui alcoolul cu cafeaua. Mai există și anumite boli sau afecțiuni care știm sigur că vor duce la infertilitate sau se soldează cu infertitatea de la început. De exemplu, sunt femei care au deja operații pe ovare, ele trebuie să știe că rezerva lor ovariană va fi scăzută mult mai rapid. 

Totodată, infecţiile netratate vechi duc la fixarea uterului în retroversie prin aderențe și atunci uterul retrovers a fost asociat cu infertilitatea. Motivul real era blocarea trompelor din cauza inflamației. 

Să nu uităm de femeile cu endometrioză. De multe ori ele sunt diagnosticate precoce pentru că le duce la medic durerea, durerea intensă la menstruație, care nu ar trebui să fie lăsată neinvestigată, poate să fie și congenitală. Sunt unele femei care se nasc cu acest ghinion, dar sunt puține. 

Unele tipuri de infertilitate nu pot fi prevenite, însă există o serie de strategii care pot crește șansele de sarcină. Infertilitatea poate fi o problemă a unuia dintre parteneri sau o combinație de factori care influențează sarcina. Din fericire, există multe terapii sigure și eficiente care îmbunătățesc semnificativ șansele de a avea un copil.", a spus medicul Dorina Codreanu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
 

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close