Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Cum putem combate problemele dentare apărute la menopauză. Dr. Epistatu: "25% dintre femei îşi pierd dinţii în primii 5 ani"

Cum putem combate problemele dentare apărute la menopauză. Dr. Epistatu: "25% dintre femei îşi pierd dinţii în primii 5 ani"

Ştim cu toţii că femeile suferă atunci când intră la menopauză, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem grijă de dinții noștri. Medicul stomatolog Ada Epistatu ne spune cum să ne îngrijim dantura, astfel încât să zâmbim cât mai mult și cât mai des.

Cum putem combate problemele dentare apărute la menopauză. Dr. Epistatu: "25% dintre femei îşi pierd dinţii în primii 5 ani"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    04 Aug 2021   •   11:50

Ada Epistatu, medic stomatolog, a explicat, miercuri, în cadrul emisiunii "Sfat de Sănătate" de la Antena 3, de ce apar modificări dentare atunci când femeile intră la menopauză, dar şi ce alternative putem folosi pentru a ne păstra dinţii cât mai frumoşi.

Problemele dentare apărute din cauza modificărilor hormonale

"Există modificări, dar vârsta nu înseamnă că trebuie să ne pierdem dinţii odată ce am intrat la menopauză. Statistic, 25% dintre femeile intrate la menopauză, în primii 5 ani, îşi pierd dinţii. Nu trebuie să asta ca şi cum ar fi ceva normal, ci că poate fi combătut. 

Din cauza modificărilor hormonale, apar transformări la nivelul cavităţii dentare. Apare uscăciunea gurii şi nu doar din cauza aceasta, ci şi că pacientele, în acea perioadă, multe dintre ele iau tratament de tensiune pentru osteoporoză care duce la uscăciunea gurii.

Scade nivelul de estrogen şi asta duce la demineralizarea osoasă, inclusiv tratamentul de osteoporoză opreşte metabolismul osului şi apar modificări osoase cu reacţii pe rădăcina dentară sau modificări gingivale aferente.

Mucoasele gingivale devin mai lucioase, mai inflamate și sângerează ușor. Femeia la menopauză, din cauza durerilor care apar sau a sângerărilor evită să-și curețe complet și corect dinții și nu fac altceva decât să accentueze inflamația respectivă. 

Acestea sunt modificări care apar din cauza transformărilor hormonale, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne pierdem dinții. Gata, am intrat la menopauză! Ce facem? Ne punem două plăci în gură. Nu există așa ceva!", spune dr. Epistatu.

Dr. Epistatu : "Să ne punem dantura la punct din timp"

"Sfatul cel mai important este ca atunci când intrăm la menopauză sau știm că urmează să apară, ca și în sarcină, dăm vina pe sarcină că pierdem dinți, exact așa, să nu mai dăm vina pe menopauză că ne pierdem dinții.

Este foarte important să ne punem dantura la punct din timp. Să nu ne prindă menopauza cu dinţii afectaţi, stricaţi, cariaţi sau cu probleme parodontale. Dacă avem grijă de lucrul acesta, femeia la menopauză nu-și va pierde dinții și nu va avea probleme gingivale orale. 

În rest, trebuie să avem grijă la alimentație. Din cauza uscăciunii gurii, trebuie să ne hidratăm cât mai mult. Să mestecăm gumă, să renunțăm la tutun, la băuturile carbogazoase dulci sau la alcool.

Seara, în cameră putem să ne punem un umidificator, pentru că mai apare pe lângă uscăciunea mucoaselor bucale şi uscăciunea buzelor. 

Dinţii pot deveni casanţi, dar şi aici sunt o grămadă de soluţii pe care le deţinem şi pe care le putem folosi pentru ca dinţii noştri să arate minunat, poate chiar mai bine decât au arătat vreodată. Totul este să te preocupe şi să ai grijă. Igiena, controalele şi întreţinerea trebuie să fie riguroase ca să nu avem niciun fel de problemă", mai precizează medicul stomatolog.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close