Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Totul despre recuperarea post-COVID. Dr. Remus Mihalcea: "Pacienții rămân și 6 luni fără miros"

Totul despre recuperarea post-COVID. Dr. Remus Mihalcea: "Pacienții rămân și 6 luni fără miros"

Andreea Cigolea
3 minute de citit Publicat la 09:39 26 Apr 2021 Modificat la 09:39 26 Apr 2021
o_1f46dvi4itav1oievju1qrmoctb.jpg

Dr. Marius Balea și dr. Remus Mihalcea au explicat, la Sfat de sănătate, totul despre acest program și în ce constă de fapt recuperarea. Unii bolnavi rămân cu stări de oboseală și la 3 luni de la negativare sau fără gust și miros chiar și până la 6 luni după vindecarea de COVID-19.

"Începem această recuperare pentru pacienții severi, chiar de când ajung prima dată la noi. Foarte puțini pacienți au plecat de la noi fără să poată umbla pe picioarele lor și cu necesar de oxigen.

Cei cu forme de boală severe și critice, cam la o lună de la debutul bolii încă au o afectare pulmonară foarte severă, cel puțin imagistic.

Înainte de a face reabilitare post-COVID trebuie să faci o evaluare. COVIDUL afectează mai multe organe, de la nas, la plămâni, la inimă, la rinichi.

Sunt foarte mulți care prezintă un sindrom cronic de oboseală care nu are legătură nici cu plămânii, nici cu inima. Oboseala poate să rămână practic după orice formă de boală", a explicat dr. Marius Balea.

Gustul și mirosul pot lipsi până la 6 luni după boală

Lipsa gustului și mirosului sunt printre afecțiunile din sfera ORL cu care se confruntă pacienții diagnosticați și vindecați de COVID-19.

"Există două sechele post-COVID, mai importante, în sfera ORL. Prima este hiposmia sau anosmia, scăderea mirosului sau dispariția în totalitate, iar cea de-a doua ar fi vertijul sau tradus pe înțelesul tuturor, clasicele amețeli.

Ca și investigații necesare aș menționa examenul video fibroscopic, pentru a examina cavitatea nazală, rinofaringele, faringele și laringele – întreg aparatul respirator.

Din păcate, în acest moment pacienții întâmpină dificultăți în avea acces la întreaga rețea de specialități. Pentru că noi primim un singur bilet de trimitere de la medicul de familie, către o singură specialitate.

Pacientul se  adresează specialității respective, este evaluat, Casa decontează strict serviciul respectiv. De exemplu, pacientul vine la ORL și eu îl examinez. Dacă doresc și o evaluare din punct de vedere pneumologic, îl trimit la colegul meu, dr. Balea, dar acel serviciu, din nefericire, nu mai este decontat. Astfel, spitalul pierde o sumă importantă de bani", a explicat dr. Remus Mihalcea, la Antena 3.

Cât de importantă este recuperarea post-COVID

Pacienții care s-au vindecat de forme grave sau medii de COVID-19, s-au recuperat într-un timp de 3 – 4 luni de la debutul simptomelor, iar în cazurile severe, la un timp de 6 luni.

Pentru recuperare post-COVID este  important să fie realizate toate investigațiile necesare. Medicul pneumolog Marius Balea susține că pacienții ajung să își reia activitățile normale la patru luni de la vindecare, în cazul în care urmează un program de reabilitare.

"Depinde cât de mult își dorește pacientul să funcționeze normal. Din punctul meu de vedere, cel puțin din experiența pe care am avut-o până acu, aproape toți pacienții pe care i-am avut și au suferit.

După 3 – 4 luni, sunt foarte aproape de normal. Într-un program de reabilitate, cred că în 6 luni, cel puțin din punct de vedere al performanțelor respiratorii ar ajunge la a putea face orice activitate își doresc ei. Evaluarea post-COVID, în principiu, din punct de vedere pneumologic, are sens să o faci dacă ești simptomatic, adică dacă te deranjează ceva din punct de vedere respirator, dacă ai avut o formă severă și moderat severă și dacă sunt simptome persistente, care nu trec în intervalul acesta.

Dacă trendul evoluției după externare este unul pozitiv, unul ascendent spre din ce în ce mai bine", a precizat medicul pneumolog Marius Balea.

Cele mai întâlnite afecțiuni, din sfera ORL, sunt lipsa gustului și mirosului. Întrebat dacă această problemă se poate rezvola la pacienții care au avut COVID-19,  medicul Remus Mihalcea a explicat:

"Se poate, este nevoie de o programare la un medic specialist ORL, de investigațiile necesare și un tratament de urmat. Majoritatea pacienților noștri s-au recuperat foarte bine în 3 – 4 luni de la prezentare", a precizat medicul Remul Mihalcea.

×
x close