Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Produsul despre care credeai că te scapă de respiraţia urât mirositoare. Dr. Epistatu: "Nu acoperă mirosul, ci îl accentuează!"

Produsul despre care credeai că te scapă de respiraţia urât mirositoare. Dr. Epistatu: "Nu acoperă mirosul, ci îl accentuează!"

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 12:30 08 Iul 2021 Modificat la 12:30 08 Iul 2021
o_1fa2l0gde13r5eit1ceh1vck1f6gp.jpg

Dr. Ada Epistatu, medic stomatolog, a explicat, joi, în rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3, cum apare respirația urât mirositoare, care sunt principalele cauze ale apariției acesteia, dar şi ce ponturi putem aplica pentru a ne împrospăta mirosul gurii.

Respirația urât mirositoare, numită medical halena, este un miros neplăcut, frecvent sau persistent al respirației. 

"Principala cauză și cea mai des întâlnită este igiena incorectă, apoi problemele dentare și parodontale. Cariile, acumularea de alimente în cavitățiile carioase și fermentarea lor pot da un miros neplăcut gurii", precizează dr. Ada Epistatu.

Igiena incorectă și problemele dentare, cauzele mirosului neplăcut al gurii

"O altă cauză a mirosului neplăcut este chiar dieta. Foarte multe persoane țin diete agresive, slabe în carbohidraţi care dezvoltă compuși numiți ketone, care pot modifica mirosul respirației.

La cei cu diabet, atunci când scade insulina poate apărea halena. La fel de bine și la consumul de droguri sau medicamentele.

Sunt medicamente care descarcă compuși chimici, cum sunt nitriții la cei cu probleme cardiace. Există și medicamentele administrate în chimioterapii care pot modifica respirația.

Dr. Epistatu: "Guma de mestecat nu te scapă de miros"

Uscăciunea gurii duce la o respiraţie urât mirositoare. Sunt persoane care au o uscăciune naturală sau cauzată de diverse medicamente, boli. Și aceasta duce la respirație urât mirositoare", mai spune dr. Epistatu.

"Fumătorii au un miros neplăcut, iar ceea ce fac ei greșit este să încerce să compenseze mestecând gumă. A mesteca gumă nu te scapă de miros, ci îl accentuează", adaugă dr. Epistatu.

Cum ne dăm seama că avem halenă

Respirația urât mirositoare poate fi jenantă în unele situații, însă medicul stomatolog Ada Epistatu ne dă câteva ponturi pe care le putem aplica foarte ușor, pentru a ne da seama dacă avem halenă. 

"Poţi linge podul palmei şi să laşi să se usuce, apoi miroşi şi îţi dai seama dacă respiraţia este sau nu modificată. Mai poţi să-i întrebi și pe colegi."

Igiena dentară, importantă când avem halenă

"Să avem grijă să ne spălăm pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi. Să folosim ață dentară, pentru că ea îndepărtează resturile alimentare dintre dinți, resturi pe care periuța nu le poate îndepărta. 

Guma de mestecat nu ne strică dinții, dacă este fără zahăr. Este bine de consumat după fiecare masă, cel mult 20 de minute", atrage atenţia dr. stomatolog.

×
Parteneri
x close