Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Cod portocaliu de vreme extremă în 23 de judeţe din ţară | Directorul ANM anunţă prognoza meteo: "Acest an agricol se înscrie în seria anilor celor mai secetoși din 1961 până în prezent"

Cod portocaliu de vreme extremă în 23 de judeţe din ţară | Directorul ANM anunţă prognoza meteo: "Acest an agricol se înscrie în seria anilor celor mai secetoși din 1961 până în prezent"

Vremea a făcut ravagii în mai multe județe din ţară. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat prognoza meteo pentru perioada următoare, în contextul în care 23 de judeţe se află încă sub avertizare de cod portocaliu de vreme extremă. Iată în ce zone va fi mai rău.

Cod portocaliu de vreme extremă în 23 de judeţe din ţară | Directorul ANM anunţă prognoza meteo: "Acest an agricol se înscrie în seria anilor celor mai secetoși din 1961 până în prezent"
Sursa foto: Facebook Adrian Dafinoiu
de Claudia Popovici    |    06 Iul 2022   •   22:24

Potrivit ANM sunt sub avertizare cod portocaliu județele Botoșani, Iași, Suceava, Neamț, Bistrița-Năsăud, județul Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Călărași şi Bucureşti.

"În ultimele 24 de ore putem să spunem că în continuare se menține diversitatea fenomenelor meteorologice extreme, fie că vorbim de caniculă, fie că vorbim de situații de natură hidrologică și averse torențiale.

Județele Vrancea, Vaslui, Buzău, Brăila  s-au aflat astăzi sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben. Doar în această parte a țării valorile de temperaturi astăzi au mai atins 35 și au depășit 35 de grade Celsius, valul de căldură a fost unul persistent în această parte a țării.

Deja aseară spuneam că masa de aer rece dinspre partea de vest a țării va pătrunde și deja astăzi în vestul țării temperaturile nou a mai depășit 26-28 de grade la nivelul maximelor, deci o diferență 7-8 grade între vestul și partea de sud-est a țării.

Avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru nordul Moldovei

În același timp însă, vorbim și de o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru nordul Moldovei, pentru zone din partea centrală a țării, Transilvania pentru zone din Muntenia.

Așa arată harta radar la acest moment. Nuanțele de verde exemplifică sisteme noroase bine organizate în această parte a țării.

Practic, coincide cu zona portocalie valabilă până mâine la ora 12:00 avertizarea de cod portocaliu privind aversele torențiale.

Ne așteptăm ca în aceste zone, la nivel local, să cumulăm cantități de peste 50-60 de litri pe metru pătrat.

În București ne așteptăm ca în apa, în a 2-a parte a nopții să înceapă să plouă și mai ales spre dimineață să cumulăm cantități de peste 30-35 de litri pe metru pătrat, aceste averse fiind însoțite și de intensificări ale vântului, care pot atinge la rafală viteză de peste 70-80 de kilometri pe oră.

Această situație o anticipăm pentru următoarele 24-36 de ore după care o să avem o pauză.

Din nou luni și marți așteptăm din nou sisteme noroase, în special în zonele centrale și nordice ale țării.

Însă din a 2-a parte a lunii iulie, valul de caniculă va fi din nou prezent în zona țării noastre. Ne așteptăm din nou la valori de temperaturi în mai multe zile consecutive să depășească 35 și 36 posibil 37 de grade în majoritatea zonelor de câmpie, cu precădere în zonele extracarpatice, așa cum s-a întâmplat și în val, în valul de căldură pe care astăzi l-am încheiat, cel puțin pentru partea de sud-est a țării cu cele mai ridicate valori la început, în partea de vest, nord-vest a țării, după care în extindere și în zona de sud și sud-est a țării.

Cu siguranță rămânem zone avertizate sub cod galben, dar și portocaliu, în special din nou zona montană și zonele nordice, dar cu precădere posibil și în partea sudică, mai ales în Muntenia.

Ce trebuie să menționăm? Avem cantități de 50 până la 80 posibil de litri pe metru pătrat cumulat, până mâine la prânz deja avem zone în Neamț, cum ați menționat și dumneavoastră, și în Botoșani.

Am cumulat de la ora 12:00 până acum, am cerut colegilor de la Centru de Prognoză valori de peste 30 de litri pe metru pătrat la nivel punctiform, înregistrate la stațiile meteorologice. Ce trebuie să punctăm?

Faptul că vom avea aceste cantități de precipitații pentru zona Moldovei, mai ales în zonele unde aseară le-am menționat am avut în 10 luni numai 200 de litri pe metru pătrat practic, o medie de 10 litri pe lună nu pot compensa deficitul de apă deosebit de accentuat, seceta de luncă, durată instalată încă din toamnă în această parte a țării.

Cu siguranță, la suprafață este posibil, dar în adâncime, nevoia de apă este una severă, maximă, chiar dacă aceste valori pot fi unele semnificative și menționam că se apropie de media climatologică a unei luni iulie în țara noastră.

Ce mai punctăm? Vom avea acest episod de instabilitate, căldura care urmează pentru luna lui cuptor din nou, va putea să afecteze consumul maxim de apă al plantelor în această perioadă.

Așadar, un an agricol extrem, cu toată responsabilitatea o spun că este posibil ca acest an agricol să se înscrie în seria anilor celor mai secetoși, în top 5 din 1961 și până în prezent, de când face măsurători din perspectiva rezervei de apă din sol", a explicat Elena Mateescu, directorul ANM la Sinteza Zilei de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu ANM prognoza meteo
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close