Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Călin Popescu-Tăriceanu: Soluția cea mai bună va fi de a merge pe un candidat comun

Călin Popescu-Tăriceanu: Soluția cea mai bună va fi de a merge pe un candidat comun

Călin Popescu-Tăriceanu: Soluția cea mai bună va fi de a merge pe un candidat comun
17 Apr 2019   •   21:12

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a vorbit la ”Sinteza Zilei” despre remanierea lui Tudorel Toader, subliniind că acesta a făcut mai multe lucruri în Justiție decât mulți dintre predecesorii săi.

Iată principalele sale declarații:

”Cred că a avut un rol important în demersul pe care noi, coaliția PSD-ALDE, l-am făcut pentru a aduce Justiția la normalitate, pentru a rupe legăturile oculte, pentru a repune Justiția în normalitate. Niciun ministru nu a avut curajul să îi clintească un fir de păr lui Laura Codruța Kovesi. Sau cum a fost cererea de revocare a lui Augustin Lazăr. Eu aș interpreta că sunt gesturi justificate și curajoase. E greu să împaci pe toată lumea. S-a ajuns la această decizie” a spus Călin Popescu Tăriceanu.

”La Comisia juridică s-a întâmplat un mic miracol, PNL și USR au votat cot la cot cu ceilalți, pentru a modifica articolele Codului Penal. Și-au dat seama că trebuie respectate deciziile CCR. Parlamentul face o operație corectă, legală, legitimă. Dacă aceste lucruri erau făcute de Guvern, ar fi fost niște semne de întrebare, care ne-ar fi pus în bătaia criticilor de la Bruxelles”

”Revocarea unui ministru este atributul exclusiv al premierului. Decizia nu poate fi contracarată de președinte, este o decizie CCR explicită. Președintele poate interveni la numire”

”Avem în vedere posibilitatea de a face o restructurare a Guvernului, care să evite piedicile pe care ar putea să le pună președintele”

”Referendumul, pe o temă pe care încercăm să o definim cât de cât, reprezintă o încercare și o modalitate prin care președintele, noi cei de la ALDE am votat împotrivă, nu suntem împotriva unui referendum pe teme de Justiție, ci împotriva organizării simultate cu alegerile europarlamentare. Revenind, impresia mea clară este că președintele dorește să ia startul mai devreme în campania pentru prezidențiale, va parazita complet dezbaterea pentru Parlamentul European, vine cu o temă falsă, nu cred că e cineva care să spună că nu vrea să fie combătută corupția. Nu cred că oamenii sunt atât de naivi încât să nu își dea seama de această manevră, de aceea cred că nu se va întruni cvorumul”

”Augustin Lazăr este o rotiță deloc neglijabilă din cadrul acestui sistem”

”Legea lustrației a fost inițiată de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptată în Parlament și blocată la CCR”

”Societatea Timișoara și GDS s-au conpromis. Întotdeauna când faci o gafă cel mai grav e să încerci să o repari. La 30 de ani de la căderea comunismului noi avem în fruntea Parchetului General un procuror care a fost un zelos al regimului comunist”

”Revocarea lui Lazăr ar fi fost metoda prin care ar fi putut arăta că între ce face și ceea ce clamează public nu e nicio diferență (n.r. - Klaus Iohannis)”

”Dacă îmi fac reproșuri, îmi fac unul major. Când s-au discutat Legile Justiției am avut un set de propuneri privind schimbarea modalității de numire a judecătorilor și procurorilor de rang înalt. Măsura care a rămas este cea privitoare la numirile de la ICCJ, care nu mai depind de presedinte și le-am dus la CSM. Din motive pe care nu le știu, nu a fost acceptată și propunerea referitoare la procurori. El este în continuare numit și revocat de președinte. O colegă mi-a spus: ai impresia că secția de procurori de la CSM l-ar fi revocat pe Lazăr? Uitându-mă la prost înțeleasa solidaritate de breaslă, aș spune că nu”

”Soluția cea mai bună va fi de a merge pe un candidat comun, care să fie un adevărat contracandidat la alegeri. Am decis să nu tranșăm această decizie acum, vom vedea cine e cel mai bine plasat după alegerile europarlamentare”

”Am folosit o firmă pe care am angajat-o în mod legal, așa e legislația în SUA”

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close