Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Dosarul morților suspecte de la ATI Sibiu, îngropat de procurori: "A fost închis fără o expertiză, fără o autopsie"

Dosarul morților suspecte de la ATI Sibiu, îngropat de procurori: "A fost închis fără o expertiză, fără o autopsie"

Deși procurorii nu au exclus ca decesele de la ATI Sibiu să fi survenit ca urmare a unor neglijențe medicale, dosarul a fost închis, fără ca românii să afle care au fost concluziile anchetei. Astfel s-a ajuns la disjungerea a 13 dosare noi, pentru fiecare pacient decedat și continuarea cercetărilor pentru ucidere din culpă.

Dosarul morților suspecte de la ATI Sibiu, îngropat de procurori: "A fost închis fără o expertiză, fără o autopsie"
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    31 Ian 2022   •   22:24

"La Sibiu există acum 13 dosare disjunse din ancheta mare, însă mai interesant este că aceste 13 dosare aparțin unor victime care aveau aparținători, familii, și care au făcut cereri la procurori pentru că procurorii au vrut, de fapt, să închidă tot dosarul.

Și atunci ei au spus 'bun, ați închis dosarul pentru omucidere și îl lăsăm noi pentru omor din culpă'. A fost închis acest dosar fără să se facă o expertiză, o autopsie. Nu s-a făcut nici măcar o expertiză medicală pe fișele medicale. Adică eu nu am înțeles nici până azi cum au închis acei procurori acel dosar.

Poate vom afla mai încolo. Cred că ar fi ttebuit să existe o conferință de presă în care să se spună la ce concluzii s-a ajuns", a spus Andreea Sava, luni seară, la Sinteza Zilei.

Dosarul morţilor suspecte de la ATI Sibiu: "Şi eu am ucis"

Procurorii sibieni s-au autosesizat în 8 martie, după ce apariţia unui articol în publicaţia locală „Turnul Sfatului”, în care un fost angajat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, din secţia de Terapie Intensivă, a povestit, sub protecţia anonimatului, că în ATI au fost omorâţi oameni în stare gravă, cu COVID-19, şi că el însuşi a ucis.

Procurorii au reţinut faptul că personalul medical din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu – secţia ATI dedicată bolnavilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, „cu intenţie nu administrează tratamentele corespunzătoare afecţiunilor pe care persoanele internate pe secţia respectivă le au, ci le administrează doar anestezice şi sedative, aspect care duce la moartea marii majorităţi a pacienţilor astfel trataţi”.

Ca urmare a autosesizării, s-a început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

„Din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii. Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 2 decembrie 2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat în infracţiunile de ucidere din culpă”, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală.

Procurorii mai spun că în dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, conform competenţei.

Fost angajat de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a povestit că pacienţi în stare gravă cu COVID-19 au fost legaţi de mâini şi de picioare, ignoraţi de cadrele medicale, sedaţi, astfel că au murit sufocaţi.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close