Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Marele jaf din pandemie. Milioane de doze de vaccin achiziţionate degeaba

Marele jaf din pandemie. Milioane de doze de vaccin achiziţionate degeaba

Autorităţile au cumpărat vaccinuri de aproape 800 de milioane de euro fără să existe niciun fel de justificare pentru asta, a arătat Mihai Gâdea, luni seară, la "Sinteza zilei".

Marele jaf din pandemie. Milioane de doze de vaccin achiziţionate degeaba
Sursa foto: Getty Images/ Jeff J Mitchell
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2022   •   00:01

Noul contract de achiziţie de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru anii 2022-2023 produs de BioNTech-Pfizer este semnat de Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii la acea vreme, şi de vicepremierul Dan Barna.

Contractul nu implica plata în avans prin fondurile ESI sau de către Statele Membre Participante, iar preţul negociat pentru vaccin este de 19,5 euro per doză. Preţul este mai mare decât în contractele curente şi este justificat prin necesitatea de menţinere "la cald" a capacităţii europene de producţie pentru a putea livra la timp.

Costurile ar fi cel puţin parţial compensate de livrarea formulării noi a vaccinului, gata de utilizare, ce nu va mai necesita ser fiziologic şi o seringă separată pentru diluţie.

Angajamentul financiar al României pentru dozele achiziţionate ferm prin acest contract ar fi de aproximativ 373.815.000 de euro pe an, respectiv o sumă totală de 747.630.000 de euro. 

Contractul prevede achiziţia a 950 de milioane de doze de vaccin ce vor fi livrate în tranşe.

Milioane de doze de vaccin trebuie să ajungă în ţară

Potrivit documentului, este posibilă activarea opţională mai târziu a unor clauze pentru încă 900 de milioane doze adiţionale, în tranşe de câte 150 de milioane, ce vor putea fi livrate inclusiv spre finalul anului 2023 pentru a putea fi folosite şi în 2024 dacă va fi nevoie.

Momentul acestei achiziţii este fabulos, a declarat Oana Zamfir. Potrivit ei, în luna mai 2021 se ştia deja care este dorinţa populaţiei de a se vaccina. 

×
Subiecte în articol: doze vaccin coronavirus
Parteneri
Horoscop 3 octombrie 2023. Scorpionii trăiesc emoții intense
x close