Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Mircea Geoană: "Nivelul de influenţă strategică şi brandul de ţară al României sunt mai sus decât oricând. Sunt mândru de românii noştri"

Mircea Geoană: "Nivelul de influenţă strategică şi brandul de ţară al României sunt mai sus decât oricând. Sunt mândru de românii noştri"

Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a dezvăluit, într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, care vor fi punctele de discuție la Summit-ul NATO din 24 martie 2022 şi care vor fi câștigurile României atât din punct de vedere strategic, dar şi economic. "Se vor lua decizii curajoase pe termen lung din care vor rezulta avantaje semnificative", a spus acesta.

Mircea Geoană: "Nivelul de influenţă strategică şi brandul de ţară al României sunt mai sus decât oricând. Sunt mândru de românii noştri"
Sursa foto: Facebook | Mircea Geoană
de Claudia Popovici    |    22 Mar 2022   •   00:26

Președintele SUA, Joe Biden, va participa pe 24 martie 2022 la summitul extraordinar NATO pentru a discuta despre invazia Rusiei în Ucraina. 

Întrebat la ce să ne așteptam de la acest summit, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a precizat: 

"Eu fac acest tip de activitate de mulţi ani de zile şi ca lider politic şi ca om care a lucrat în diplomație. Am avut bucuria să ridicăm steagul României la NATO. Har Domnului că suntem în NATO! Este un summit extraordinar şi cred că acest cuvânt reprezintă esența summitului de peste câteva zile.

Este extraordinar pentru că este convocat peste rând, cel la rând este cel de la Madrid la sfârșit de iunie, este extraordinar prin circumstanțele prin care el se întâmplă.

Preşedintele Biden, liderul unei ţări mari, cu interese globale, cu o opinie publică internă vine pentru a doua oară în Europa pentru a-şi întâlnii aliații europeni.

Nu am văzut America în 30 de ani atât de implicată, atât de intim implicată cu aliații săi europeni cum văd acum, dar situaţia excepțională a necesitat măsuri excepționale.

Din estimările noastre vom acționa pentru a sprijini Ucraina. Şi nu este o formă de a escalada războiul, ci este un drept consfințit în cartea ONU. Dreptul la autoapărare, iar noi îi ajutăm să îşi apere ţara.

"Vom ajuta Ucraina. Nu intrăm în conflict cu Rusia, chiar dacă sunt apeluri"

Nu intrăm în conflict cu Rusia, chiar dacă sunt apeluri. Avem o responsabilitate şi pentru ucraineni, dar avem o responsabilitate şi pentru milioanele de oameni care trăiesc în țările NATO.

Deci suntem atenți şi sunt convins că avem înțelegerea momentului excepțional pe care îl trăim.

Trebuie să fim la înălţimea acestui moment istoric, dar avem şi suficient de multă ințelepciune şi experienţă, astfel încât să fim siguri că astfel de lucrurile nu escaladează.

"Avem în vedere modificarea profundă a prezenței NATO pe flancul estic, inclusiv pe România"

În al treilea rând, liderii vor crea platforma pentru ca la Madrid să luăm decizii la modificarea profundă a prezenței NATO pe flancul estic, inclusiv pe România.

Situaţia pe care Federația Rusă a creat-o, şi aici vorbeam de marea transformare, strategic vorbind NATO nu are cum să nu-şi schimbe masiv modul în care ne apărăm aliații pe Flancul Estic. Federația Rusă va rămâne, în continuare,  periculoasă şi va avea în continuare resurse, chiar după acest război.

"Federația Rusă rămâne periculoasă şi după acest război"

De aceea, noi anticipăm o prezență mai robustă. Deci, din punct de vedere strategic deciziile vor fi extrem de curajoase pe termen mai lung.

Vom aveam discuții şi la modul în care NATO şi UE lucrează împreună. Noi deja începem să ne gândim împreună cu UE şi cu aliatul american şi cu G7 la reconstrucția Ucrainei.

Dacă aş fi în situaţia să dau un sfat m-aş gândi că, din această evoluție strategică semnificativă ar trebuie să rezulte şi avantaje economice semnificative.

"România este punctul cel mai serios, ancora strategică cea mai fermă"

România este punctul cel mai serios, ancora strategică cea mai fermă. Dar cred că interesul pe termen lung este să fim şi o punte pentru a face business, pentru a face investiții şi a ne putea dezvolta. Nivelul de influenţa strategică al României este mai sus decât oricând. 

Sunt mândru de cum au primit românii ucraineni acasă, iar impactul pe brandul de ţară este un lucru care mă face să fiu mândru atât ca lider NATO, dar şi ca român", a explicat Mircea Geoana, Secretar General al NATO pentru Sinteza Zilei de la Antena 3. 

 

 

×
Subiecte în articol: summit NATO Mircea Geoană NATO
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close