Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Revoltă în PLUS împotriva lui Dacian Cioloș: "Riscăm să ne prăbușim de tot în sondaje"

Revoltă în PLUS împotriva lui Dacian Cioloș: "Riscăm să ne prăbușim de tot în sondaje"

Este revoltă în rândul mai multor membri PLUS, după demiterea lui Vlad Voiculescu de la conducerea Ministerului Sănătății. Aceștia se tem că scandalul recent din coaliție va duce partidul și mai jos în sondaje.

Revoltă în PLUS împotriva lui Dacian Cioloș:  "Riscăm să ne prăbușim de tot în sondaje"
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    19 Apr 2021   •   23:30

Tot mai mulți lideri USR îl acuză pe Dacian Cioloș pe grupurile interne că vrea să scoată formațiunea politică de la guvernare, decizie care i-ar prăbuși și mai mult în sondaje. Facțiunea PLUS vrea răzbunare în cazul lui Vlad Voiculescu și nu acceptă o altă variantă decât aceea a înlocuirii lui Florin Cîțu de la șefia Guvernului. Această decizie este însă exclusă ferm de liberali.

Mai mulți lideri USR spun că cerința lui Dacian Cioloș de a renunța la premierul Florin Cîțu „este exagerată”. Aceștia se tem că o tărăgănare a situației nu va face altceva decât să prăbușească și mai mult formațiunea politică în sondaje.

„PNL nu va accepta niciodată ce vrea Cioloș. Suntem cu toții conștienți de asta, mai puțin conducerea USR, care acceptă să îi facă jocul lui Cioloș și să ne ducă pe toți în prăpastie. Partidul a pierdut în ultimele zile 4 procente, iar dacă vom ieși de la guvernare riscăm să ne prăbușim de tot. Oamenii ne vor acuza de iresponsabilitate. Pe ei nu îi interesează jocurile lui Cioloș, ci să fie stabilitate politică. E criză sanitară acum, nu ne putem arunca și într-o criză politică”, au declarat surse politice pentru PS News.

Informația a fost prezentată de Mihai Gâdea, luni seară, la Sinteza Zilei și comentată împreună cu invitații emisiunii:

Detalii de culise din ședința coaliției de guvernare

Jurnalista Andreea Dumitrache a prezentat, luni seară, la Sinteza Zilei, detalii exclusive din culisele ședinței coaliției de guvernare care s-a desfășurat luni pe parcursul a cel puțin patru ore. Chiar și așa, liderii partidelor care formează această coaliție nu au ajuns la o înțelegere, așa că vor continua discuțiile și mâine.

"Ceea ce este clar până acum este că a fost o ședință 'de terapie pozițională'. Fiecare dintre tabere și-a exprimat argumentele pentru care îl susține sau nu-l mai susține pe premier. Aceasta a fost exprimarea pe care a avut-o președintele USR Dan Barna, iar ambele tabere au rămas pe pozițiile pe care au și intrat.

Cei din USR au spus că nu mai pot continua cu Florin Cîțu premier și au analizat scenariile și ipotezele de lucru în care ar putea să continue în actuala formulă și ce ar trebui să se schimbe. Pentru că, spun cei cei din USR, au fost nemulțumiți de modul în care a fost schimbat Vlad Voiculescu.

Am văzut și din acel mesaj intern al lui Dan Barna că i-a propus atunci lui Florin Cîțu să-l mai lase pe Vlad Voiculescu 30 de zile, să nu-l demită așa. Cert este că astăzi fiecare tabără a rămas pe poziția de pe care a intrat. Mâine, la ora 16.00 vor relua aceste discuții", a spus Andreea Dumitrache. Pe larg, în materialul video:

Dan barna a declarat, luni seară, la finalul ședinței coaliției, că fiecare partener al acesteia și-a prezentat argumentele și scenariile care să ducă într-un termen cât mai scurt la o decizie, dar că discuțiile vor continua și mâine.

"Au fost câteva ore de discuții în care fiecare dintre parteneri și-a prezentat pozițiile și punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la Partidul Național Liberal îl susțin pe Florin Cîțu, argumentele pentru care noi nu-i mai acordăm încredere premierului.

Vom continua mâine la ora 16.00 discuția. Am analizat, practic, pe parcursul acestor ore. Ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele și scenariile de lucru în baza cărora vom putea, sper eu, să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt. Continuăm mâine la ora 16.00", a spus Dan Barna.

Florin Cîțu, mesaj dur pentru USR-PLUS: Nu voi încălca Constituția României pentru nimeni!

Florin Cîțu a declarat, luni, că indiferent care vor fi cerințele USR-PLUS, domnia sa nu va încălca niciodată Constituția României și va face totul după cum cere legea.

Întrebat ce părere are despre acuzațiile din partea ministrului Drulă, premierul a avut un răspuns evaziv.

”Îi asigur pe toți membrii Cabinetului că evaluarea se va face pe baza performanței, pe baza a ceea ce fac și nu pe baza a ceea ce spun că fac”.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor şi vicepreşedinte USR-PLUS, l-a criticat dur pe premierul Florin Cîțu pentru demiterea lui Vlad Voiculescu de la şefia Ministerului Sănătăţii, după ce decizia a fost unilaterială, fără o consultare în prealabil.

”Eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment", a spus Drulă.

Întrebat de reporter dacă premierul este un "zombie politic", ministrul Drulă a răspuns afirmativ.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a declarat că nu va încălca niciodată Constituția, indiferent care vor fi cerințele USR-PLUS.

”Eu vă spun ce v-am spus de fiecare dată. Voi exercita acest mandat, așa cum am atribuțiile date de Constituție. Nu voi încălca niciodată Constituția României și pentru niciun motiv.

În acest moment este foarte important și le aduc aminte colegilor de coaliție că avem nevoie de o nominalizare pentru ministerul Sănătății. Este foarte important! Ministerul Sănătății are nevoie de o conducere stabilă, are nevoie de un ministru, nu de un ministru interimar, de cineva care să fie în această luptă cu pandemia.

Avem nevoie în continuare de mai multe paturi la ATI, deci este nevoie de responsabilitate și sunt sigur că vom primi în cel mai scurt timp o propunere de un ministru competent care să facă față acestei situații”, a mai spus Cîțu, în timpul unei conferințe de presă.

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close