Antena 3 CNN Actualitate Social Istoria amorului liber. Povestea inedită a Miței Biciclista, cea mai cunoscută damă de companie a vremii

Istoria amorului liber. Povestea inedită a Miței Biciclista, cea mai cunoscută damă de companie a vremii

Istoria amorului liber. Povestea inedită a Miței Biciclista, cea mai cunoscută damă de companie a vremii
Sursa foto: Foto: youtube
05 Oct 2019   •   21:07

Scriitorul Dan-Silviu Boerescu a povestit în emisiunea „Voi cu Voicu” despre istoria amorului liber și cum a apărut prostituția în România.

„Este un fenomen, este un istoric al problemei din sec XV-XVI începuseră să fie misiuni diplomatice în Țările Române. Chiar legile lui Matei Basarab anunță pedepsele pentru proxeneți.

Catinca, nevasta lui Nicolae Mavrocordat, ia o decizie scoate temnită toate prostituatele și-și propune să le reeduce, ba chiar lansează o inițiativă prin care bărbații care luau o prostituată reeducată primeau o zestre. Cotele fenomentului erau alarmante.

Ulterior, după 1800, se schimbă moravurile. Femeia iese din casă, să-și schimbe toaletele, decolteul devine o chestie de stradă. Apar și femeile de consumație, bodăresele.

Secolul XIX, erau vreo 12.000 înscrise în acte, aveau celebra condicuță, unde venea medicul și punea o ștampilă. Se ajunge la vreo 30.000 de practicante în București. Poliția le are înregistrate pe toate criterile.

Gigă Petrescu pe la 16 ani și i s-a spus că trebuie să își înceapă viață sexuală și a fost dus la un bordel de lux de pe Calea Victoriei.

Mița Biciclista era dintr-o comună, cineva a luat-o, a educat-o, a admis-o la Bruxelles, ca să învețe bunele maniere, ca apoi să o trimită în câmpul muncii. Ea a atras atenția viitorului rege Leopold, era să-și piardă mințile. A fost trimisă înțară, în final i-a sucit mințile lui Ferdinand. A fost prima femeie care a mers pe un velociped în București. De ce nu s-a măritat? Era îndrăgostită de unul din frații Minovici. În final s-a căsătorit cu un general, care la bătrânețe fiind sărcaci, l-a trimis la cerșit”, a povestit Boerescu.

×
Subiecte în articol: Voi cu Voicu
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close