Antena 3 CNN Externe Afacerea Yakuza sau cum a sponsorizat mafia partidul care promitea să "cureţe" clasa politică a Japoniei

Afacerea Yakuza sau cum a sponsorizat mafia partidul care promitea să "cureţe" clasa politică a Japoniei

Afacerea Yakuza sau cum a sponsorizat mafia partidul care promitea să "cureţe" clasa politică a Japoniei
17 Dec 2012   •   17:00

Liderii politici japonezi au cunoscut judecata poporului duminică, deşi unii dintre ei s-ar putea să fie judecaţi şi în modul tradiţional - în instanţă.

Premierul Yoshihiko Noda din partea Parditului Democrat al Japoniei (DPJ) a dizolvat parlamentul ţării, Dieta, pe 16 noiembrie, după o serie de scandaluri care au coborât partidul în sondaje la un minim istoric. Picătura care a umplut paharul a fost dezvăluirea unui săptămânal japonez cum că ministrul Justiţiei, Keishu Tanaka, are legături cu yakuza, grupurile de crimă organizată ale Japoniei. Tanaka şi-a dat demisia, invocând în mod ostentativ problemele de sănătate.

Ironia că sistemul de justiţie era condus de un prieten al crimei organizate a fost dublată şi de faptul că DPJ a venit la putere în 2009 cu marea promisiune a unui "guvern curat". Japonezii au taxat duminică acest lucru, la alegerile pentru Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Dietei), unde DPJ a suferit a doua cea mai dură înfrângere din istorie.

A revenit la putere Partidul Democrat Liberal (LDP), care a condus aproape fără întrerupere Japonia din anii '50 până în 2009, şi care a fost acuzat în numeroase rânduri că ar avea legături cu lumea interlopă. LDP a câştigat 294 din cele 480 de locuri, iar o colaborare cu Partidul Justiţiei (NKP - New Komeito Party) ar oferi coaliţiei de guvernare o majoritate absolută în Camera Reprezentanţilor şi posibilitatea de a trece peste deciziile Camerei Consilierilor.

Jake Adelstein a scris pentru ForeignPolicy.com despre cum lumea murdară a Japoniei a devenit sponsor principal al partidului care trebuia să cureţe clasa politică a ţării, vorbind şi de rolul unic pe care yakuza îl joacă în politica niponă.

Yakuza, corespondentul japonez al Mafiei, îşi are originea printre pariorii şi vânzătorii ambulanţi din perioada Edo (din secolele 17-19) şi s-a dezvoltat în sindicatul crimei care este astăzi. În prezent, yakuza are în jur de 79.000 de membri, divizaţi în 22 de grupuri, care lucrează ca o entitate semilegală cu birouri, cărţi de vizită şi reviste proprii. Banii provin dintr-o combinaţie de afaceri legale - plasarea forţei de muncă - şi ilegale - şantaj, fraude financiare. Cel mai mare grup yakuza, din Kobe, pe numele Yamaguchi-gumi, are 39.000 de membri, fiind urmat de Inagawa-kai din Tokyo, cu 10.000 de membri.

Acesta din urmă este şi cel apropiat de fostul ministru al Justiţiei, Tanaka. A fost fondat în 1948, iar liderul de drept, Kazuo Uchibori, a fost arestat pentru spălare de bani în octombrie şi apoi eliberat fără să fie acuzat.

În 1994, ministrul Transporturilor al LDP, Shizuka Kamei, a putut să îşi păstreze postul după ce a recunoscut că a primit în jur de 6 milioane de dolari, direct în contul lui, de la un lider al Yamaguchi-gumi, bani pe care i-ar fi primit în numele unor sponsori care investiseră într-o companie imobiliară ce s-a dovedit a fi o faţadă a yakuza. El a susţinut că a returnat banii sponsorilor. Ar fi trebuit să îşi dea demisia, chiar şi dacă era nevinovat, dar în Japonia acelor vremuri nu era cazul. Şi pentru că şi alegătorii lor au memoria scurtă, coaliţia de guvernare a DPJ nu a avut nicio problemă ca în 2009 să îl numească pe Kamei ca ministru al Serviciilor Financiare şi cu obiectivul principal de a menţine pieţele financiare ale Japoniei curate.

"Dar vremurile s-au schimbat şi publicul japonez nu a mai fost aşa tolerant cu politicienii sau companiile care aveau legături cu yakuza. Într-un avertisment din 2007, Agenţia Naţională de Poliţiei a Japoniei (NPA) a spus că "yakuza a intrat atât de mult pe pieţele financiare încât ameninţă fundaţia economiei ţării". În acelaşi an, un lider yakuza l-a asasinat pe primarul din Nagasaki, Iccho Ito, după ce acesta a încercat să elimine găştile din proiectele publice.

Şi la nivel internaţional yakuza a devenit o ruşine pentru Japonia, în 2011 Barack Obama recunoscând grupurile ca fiind o ameninţare pentru Statele Unite ale Americii. Au devenit o povară şi o ruşine prea mari pentru ca a treia economie a lumii
", scrie ForeignPolicy.com


Influenţă contra cost
Pentru yakuza, numirea lui Tanaka ca ministru al Justiţiei părea să fie un dar de sus, mai ales pentru liderul Inagawa-kai, Uchibori. Tanaka nu avea puterea să oprească ancheta asupra lui Uchibori, dar poziţia lui putea influenţa procurorii, care îi erau în subordine. Fără o legătură dovedită a implicării, Uchibori a fost arestat pe 9 octombrie, dar nu a fost acuzat de spălare de bani sau alte nereguli cât timp Tanaka a fost la putere.

O zi mai târziu, liderii Inagawa-kai s-au întâlnit cu presa, aparent la ordinul lui Uchibori, şi au dat alte nume ale unor politicieni ce aveau legături cu ei. Surse din poliţie sunt de părere că acesta a fost un avertisment pentru toţi oamenii politici: dacă nu respecţi angajamentul cu yakuza, relaţia se încheie şi nu în cei mai buni termeni.

Problemele DPJ nu s-au sfârşit însă cu Tanaka. Şi despre noul ministru al Finanţelor s-a scris că ar fi fost susţinut din umbră de o companie condusă de Inagawa-kai. Koriki Jojima a spus însă că nu a ştiut cine îl sponsoriza.

Pentru oamenii legii sau pentru mafioţi a fost oarecum surprinzător că scandalurile au izbucnit abia acum. Poliţia a confirmat încă din 2007 că Yamaguchi-gumi şi Inagawa-kai au dat ordine membrilor să susţină DPJ în alegerile din 2009. Oficialii poliţiei declarau atunci că au informaţii conform cărora politicienii au promis să ţină legile împotriva crimei organizate (similare cu cele adoptate de SUA împotriva Mafiei) în afara agendei, la schimb pentru voturi şi suport financiar din partea yakuza.

Japonia avea toate resursele necesare pentru a creea o lege dură împotriva yakuza, însă nu a reuşit să o implementeze. Asta din cauză că aşa numitul "Partid curat DPJ" s-a opus legilor pentru acţiuni conspirative, care ar fi uşurat procesele de condamnare şi confiscare a averilor şefilor yakuza. Conform cotidianului Sankei Shimbun, citat de FP.com, DPJ a refuzat chiar şi să discute despre o asemenea lege când era partid minoritar în 2006.


"Dacă yakuza ar fi cotată la bursă, s-ar bate cu Toyota"
"Este limpede de ce yakuza ar susţine DPJ, dar ce au politicienii de câştigat din asta?", se întreabă FP.com. Robert Feldman, economist la Morgan Stanley Japonia, a explicat că yakuza sunt foarte bine finanţaţi, fiind chiar "cel mai mare grup cu capital privat". Mai mult decât atât, profesorul Jeff Kingston de la Universitatea Temple a scris în cartea lui "Japonia Contemporană" că "dacă organizaţia criminală ar fi cotată la bursă, ar rivaliza cu Toyota".

Yakuza, specializată în şantaj în propriile afaceri, este de asemenea folositoare şi în găsirea de lucruri murdare cu privire la adversarii politici sau sponsorii acestora.

"În plus, cum o treime din yakuza sunt japonezi-coreeni, organizaţia asigură şi suportul grupurilor etnice coreene şi găsirea de sponsori politici din industria jocurilor video dominată de acestea", mai scrie FP.com.

Finalul (sau diminuarea influenţei) yakuza ar putea veni de la faptul că populaţia taxează aspru terorismul politic. Dacă în cazul corupţiei se mai închid ochii, atunci când apar asasinate politice lucrurile se schimbă. După uciderea primarului din Nagasaki, Takaharu Ando, şeful NPA, a ordonat tuturor poliţiştilor din Japonia să se concentreze pe dezmbembrarea facţiunii de conducere a Yamaguchi-gumi, Kodo-kai. A fost pentru prima oară când NPA a stabilit o ţintă clară în cadrul clanurilor yakuza de la începutul războiului în 1965. Poliţia a făcut numeroase arestări începând cu septembrie 2009, inclusiv în lumea sacră a sumo-ului, unde s-au descoperit pariuri ilegale.

×
Subiecte în articol: mafia
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close