Antena 3 CNN Externe Un studiu a identificat în ce țară ar fi bine să te prindă sfârșitul lumii. Are teren agricol bogat, protecție naturală a frontierelor și e slab populată

Un studiu a identificat în ce țară ar fi bine să te prindă sfârșitul lumii. Are teren agricol bogat, protecție naturală a frontierelor și e slab populată

Sunt câteva țări care ar putea asigura supraviețuirea unor populații semnificative, în caz că civilizația noastră se prăbușește în urma unor șocuri produse de oameni, de natură sau de un complex de factori imputabili atât omului cât și naturii.

Un studiu a identificat în ce țară ar fi bine să te prindă sfârșitul lumii. Are teren agricol bogat, protecție naturală a frontierelor și e slab populată
Sursa foto: Getty Images
de Adrian Iclozan    |    29 Iul 2021   •   18:05

Un studiu citat de publicația The Guardian arată că Noua Zeelandă, Islanda, Regatul Unit, Tasmania și Irlanda sunt cele potrivite locuri pentru a supraviețui unui colaps global al societății moderne.

Potrivit cercetătorilor, civilizația umană a ajuns într-o etapă periculoasă, din cauza modelului de societate amplu interconectată și consumatoare de energie și din cauza daunelor provocate mediului de acest tip de societate.

Colapsul ar putea veni în urma unei crize financiare severe, a impactului crizei climatice, a distrugerii naturii, a unei pandemii mai severe decât cea de COVID sau a unei combinații de astfel de evenimente.

Pentru a evalua ce națiuni ar fi mai rezistente la colaps, țările au fost notate după capacitatea de a produce hrană pentru populație, de a-și apăra frontierele de migrația în masă nedorită, de a menține o rețea electrică și o anumită capacitate de producție.

Informațiile despre miliardari care cumpără teren pentru a-și construi bunkere în Noua Zeelandă, în perspectiva apocalipsei, subliniază poziția acestei țări insulare pe lista locurilor adecvate pentru a asista, în viață, la prăbușirea civilizației.

Marea Britanie, pe listă în ciuda vulnerabilităților. Are potențialul de a rezista

"N-am fost surprinși că Noua Zeelandă se află pe lista noastră. Am ales pe criteriul că trebuie să îți poți proteja frontierele iar clima trebuie să fie temperată. Retrospectiv, este evident că insulele mari, pe care există deja societăți complexe, formează această listă.

Am fost oarecum surprinși de apariția proeminentă a Marii Britanii. Este dens populată, și-a externalizat capacitatea de producție, nu este cea mai rapidă la dezvoltat tehnologii regenerabile și își produce doar 50% din necesarul de hrană. Însă are potențialul de a rezista la șocuri", spune profesorul Aled Jones de la Institutul pentru Sustenabilitate Globală din cadrul Anglia Ruskin University.

Jones este co-autor al studiului a apărut în publicația Sustenability. 

Potrivit acestuia, civilizația industrială, consumatoare de energie, răspândită global, ce caracterizează vremurile moderne reprezintă o situație anormală prin comparație cu majoritatea epocilor din istoria umanității.

Noua Zeelandă: energie hidro și geotermală, teren agricol, densitate scăzută a populației

Luând în calcul distrugerea mediului, resursele limitate și creșterea populației, literatura academică zugrăvește imaginea unei civilizații aflate într-un punct periculos, cu riscuri mari și crescânde în multiple arii ale activității umane.

Locurile care evită cele mai teribile efecte ale colapsului și sunt, prin urmare, capabile să susțină existența unor populații "semnificative" au fost descrise drept "bărci de salvare" în studiul menționat.

Noua Zeelandă a fost identificată drept țara cu cel mai mare potențial de a supraviețui neafectată, pe seama energiilor geotermale și hidroelectrice, a terenului agricol bogat și a densității scăzute a populației.

Cât privește iminența sau probabilitatea materializării scenariului apocaliptic, profesorul Jones a arătat că pierderile alimentare globale majore, criza financiară și pandemia s-au întâmplat, toate, în ultimii ani.

"Am fost norocoși că nu s-au întâmplat toate în același timp. Dar nu există niciun motiv ca aceste evenimente să nu se producă în același an", a avertizat el.

Foto: Apariție a Lunii roșii peste culmile învăluite în fumul incendiilor de vegetație, Bly, Oregon, SUA, 22 iulie 2021

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close