Antena 3 CNN Externe Ambasadorul Israelului în România: Pentru o pace durabilă, Hamas trebuie să accepte trei condiţii dar eu sunt sceptic în această privinţă

Ambasadorul Israelului în România: Pentru o pace durabilă, Hamas trebuie să accepte trei condiţii dar eu sunt sceptic în această privinţă

Ambasadorul Israelului în România: Pentru o pace durabilă, Hamas trebuie să accepte trei condiţii dar eu sunt sceptic în această privinţă
Sursa foto: Foto: Mediafax
25 Noi 2012   •   10:56

Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că pentru realizarea unei păci durabile între Israel şi Autoritatea Palestiniană este necesar ca Hamas să accepte trei condiţii şi să vină la masa negocierilor, însă s-a declarat sceptic.
   
"Slavă Domnului, avem un armistiţiu! Dar, din păcate, cum am descoperit în trecut, armistiţiile nu durează. Sperăm că, poate, acesta, care a fost încheiat la iniţiativa preşedintelui egiptean, Morsi, şi e susţinut de guvernul american, sperăm că va dura, că va duce la o înţelegere şi că populaţia Israelului nu va suferi atacuri cu rachete. Acest fenomen, al atacurilor cu rachete din Fâşia Gaza, de către organizaţii teroriste ca Hamasul şi alte facţiuni islamice, se întâmplă de ani buni, aşa că sperăm ca încetarea focului să dureze", a spus ambasadorul Israelului.
   
El a adăugat însă că şi după armistiţiul încheiat în această săptămână erau lansate rachete, dar şi-a exprimat speranţa că armistiţiul şi acordul vor dura.
   
Dan Ben-Eliezer a susţinut că Israelul îşi doreşte o pace durabilă cu Autoritatea Palestiniană.
   
"Dar, mai înainte de orice, ţinem la siguranţa noastră, iar asta este, de fapt, responsabilitatea guvernului nostru, să se asigure că populaţia noastră va avea o viaţă normală, ca alte populaţii din alte ţări. Chiar şi aici, în România... Populaţia israelită s-a confruntat cu 1.300 de rachete. Încercaţi să vă imaginaţi ce s-ar întâmpla, dacă orice ţară, orice oraş, orice capitală... Bucureştiul, de exemplu. Încercaţi să vă imaginaţi cum ar fi ca poporul român să fie atacat cu asemenea rachete, căzând ca la loterie, trimise de terorişti, care îşi îmbunătăţesc capabilitatea. Aşa că, practic, populaţia era sub asediu. Iar rachetele, unele chiar rachete cu rază lungă de acţiune, au lovit Tel Avivul şi zona Ierusalimului", a adăugat ambasadorul.
   
El a spus că scopul Israelului a fost de a opri atacul, de a descuraja organizaţiile teroriste, Hamasul şi alte facţiuni, să atace Israelul pe perioade lungi, dar şi de a dezmembra organizaţiile teroriste care erau în Fâşia Gaza.
   
"Sper că a fost un succes, iar acum sperăm că armistiţiul va avea efect", a mai spus el.
   
Ambasadorul a arătat că nu este vorba despre un război obişnuit, ci despre "războiul unui stat democratic contra teroriştilor, nişte terorişti care folosesc tactici foarte cinice".
   
El a mai susţinut că Israelul a lansat atacuri precise contra teroriştilor, a liderilor terorişti şi a infrastructurilor teroriste.
   
Întrebat dacă atunci când a răspuns atacurilor Israelul a avut posibilitatea să evite victimele din rândul civililor, Dan Ben-Eliezer a răspuns: "Categoric. Începusem să spun că acest război este asimetric. Israelul a încercat să anunţe prin fluturaşi, prin apeluri telefonice, să le spună civililor nevinovaţi să plece cât mai departe cu putinţă de infrastructura teroristă de unde se lansau rachete. Cred că ar trebui să puneţi întrebarea asta, poate, ambasadorului palestinian:   de ce, în acest război, organizaţiile teroriste, Hamasul, islamicii care au legături cu Jihadul, cu Al Qaeda, de ce au lansat rachetele ascunşi în spatele populaţiei? De ce au folosit civilii ca scut uman, lansând rachete din preajma spitalelor, de exemplu, spitalul Al-Shifa, din Gaza, din zone dens populate? De ce?".
   
Întrebat dacă el crede că va fi vreodată pace în zonă, ambasadorul Israelului a spus: "Pentru pace sunt necesare două părţi. Israelul e o ţară iubitoare de pace. Ne-am străduit foarte mult să cerem Autorităţii Palestiniene să vină la masa negocierilor, să discutăm faţă în faţă, fără condiţii prealabile despre chestiunile cele mai disputate, cum ar fi coloniile evreieşti, Ierusalimul, refugiaţii, graniţele. Să propună o soluţie, o soluţie permanentă, care să menţină siguranţa poporului israelian, a Israelului, în formula celor două state, un stat evreiesc şi unul palestinian coexistând în pace şi în siguranţă. Până acum, palestinienii, deşi au primit oferte generoase din partea fostului prim-ministru şi a premierului actual, Netanyahu, de a se aşeza la masa tratativelor... Până acum, palestinienii au evitat asta şi au încercat numai să mute discuţia în alte foruri, foruri îndepărtate, cum ar fi ONU".
   
Ambasadorul a respins afirmaţiile conform cărora Fâşia Gaza ar fi izolată şi s-ar afla sub controlul Israelului.
   
"Cred că există informaţii distorsionate, pe care mi-ar plăcea să le clarific. (...) Graniţa dintre Israel şi Gaza e deschisă. A fost deschisă chiar şi în timpul atacurilor, după lansarea rachetelor. Vreau să vă menţionez doar un singur fapt. Ştiţi că Israelul furnizează energie Fâşiei Gaza, 125 MW, adică 80% din capacitatea Fâşiei Gaza. Ştiţi de unde provine electricitatea ? Din Aşkelon. Aşkelonul e unul dintre oraşele din sudul Israelului care a fost lovit de rachetele lansate din Gaza. Şi, în timpul acestui atac cu rachete, Israelul a continuat să furnizeze electricitate. Israelul furnizează şi apă: pe an, 5.000.000 de metri cubi pentru Gaza. Din ianuarie în octombrie, 40.500 de palestinieni au trecut graniţa şi au venit în Israel pentru tratament medical. 99% dintre cererile palestinienilor au fost aprobate de guvernul israelit".
   
El a mai spus că există acces liber din Gaza în Egipt prin Rafah.
   
"Deci, cred că ideea că Gaza e închisă este un mit, iar realitatea nu e deloc aşa", a susţinut ambasadorul.
   
Întrebat de unde îşi ia Hamas armele, el a răspuns că Iranul îi furnizează arme, iar experţi iranieni s-au dus în Gaza şi i-au antrenat pe terorişti, "pentru că Hamasul şi Hezbollahul sunt mandatarele Iranului".
   
"Cum au ajuns acolo? Ajung pe mare, ajung pe uscat, ajung pe calea aerului... Pe uscat, prin Sudan şi Eritreea, apoi sunt aduse ilegal în Sinai, iar din Sinai, în Gaza. Şi, desigur, există tuneluri prin care e adus armamentul pe ascuns. Deci vorbim despre contrabanda cu arme şi, din acest motiv, Israelul încearcă să facă tot posibilul pentru a preveni contrabanda", a explicat el.
   
Dan Ben-Eliezer a precizat că Israelul consideră că trebuie înăsprite sancţiunile aplicate Iranului, care ar trebui să afecteze economia acestei ţări, pentru ca iranienii să renunţe la dorinţa lor de a deveni o putere nucleară.
   
"Dar, în ceea ce priveşte Israelul, premierul nostru şi-a dorit să arate lumii că există limite, dar Israelul face parte din comunitatea internaţională, aşa că noi dăm o şansă diplomaţiei. Iar calea diplomatică trebuie exploatată la maximum, în strânsă coordonare, în acest caz, cu guvernul american. Dar, desigur, când ajungi la limită, când calea diplomatică nu dă rezultate, atunci, comunitatea internaţională ar trebui să ia în calcul alte opţiuni", a adăugat ambasadorul.
   
Întrebat ce ar face Israelul în cazul în care Iranul ar trimite o rachetă, diplomatul a răspuns: "Dacă Iranul lansează o rachetă, cred că un răspuns e responsabilitatea comunităţii internaţionale, chiar a UE, nu doar Israelul trebuie să se întrebe: Ce facem acum?".
   
Chestionat dacă Israelul a fost la originea atacului în care a fost ucis unul dintre liderii Mişcării Hamas şi care a dus la conflictul din această săptămână, Dan Ben-Eliezer a răspuns: "Asta e ca întrebarea cu oul şi găina. Asta n-a început acum, când Israelul a atacat un lider terorist, pe unul dintre cei responsabili de agresiunile contra Israelului. După cum am spus, Israelul a suferit agresiuni ani în şir. Ani la rând, populaţia Israelului a îndurat atacuri cu rachete. Iar viaţa cetăţenilor Israelului... Mă întreb dacă românii ar înţelege. Noi am reuşit să ne continuăm viaţa în Israel, dar în condiţii anormale. Gândiţi-vă numai la populaţia din Sud. Copiii erau la şcoală. Oamenii au avut doar 15-45 de secunde ca să găsească un adăpost, după ce s-a dat alerta. O fetiţă... Am auzit un interviu în care vorbea despre zgomot... Sunetul sirenei nu e clopoţelul de la şcoală. (...) Când atacurile cu rachetă s-au intensificat, guvernul israelian a decis  că e prea de tot şi a pornit operaţiunea militară, ucigându-l pe acest lider terorist. Dar operaţiunea sau războiul, sau lansarea de rachete n-a fost doar din cauza uciderii lui. Acesta e un război continuu".
   
În legătură cu faptul că, potrivit CNN, în acest ultim conflict au fost 163 de victime din rândul palestinienilor, în timp ce ân rândul israelienilor au fost 5 victime, ambasadorul a spus: "Cred că, în acest război asimetric, diferenţa este că, slavă Domnului, Israelul e o ţară dezvoltată. Noi am reuşit să dezvoltăm o tehnologie, şi anume sistemul Domul de Fier, care a fost foarte eficientă în această operaţiune şi a reuşit să intercepteze majoritatea rachetelor. (...) Încercaţi să vă imaginaţi, fără această tehnologie, care ar fi fost efectul a 1.300 de rachete. Cred că diferenţa dintre cifre ar fi fost cu totul alta. Dar, repet, regret profund pierderile de ambele părţi. Îmi pare rău pentru cei răniţi sau ucişi în aceste operaţiuni. Dar cred că, dacă teroriştii din Fâşia Gaza nu s-ar fi ascuns în mijlocul civililor, cred că statisticile ar fi fost diferite".

El a precizat că pentru realizarea păcii este necesar ca Hamas să accepte anumite condiţii susţinute şi de către comunitatea internaţională.
   
"Prima condiţie e să nu atace Israelul, a doua condiţie, să recunoască dreptul Israelului de a exista, iar a treia, să recunoască şi să accepte acordul anterior, încheiat între Israel şi Autoritatea Palestiniană. Până acum, Hamas a refuzat să accepte cele trei condiţii şi continuă să susţină credinţa sa că Israelul trebuie distrus, că trebuie şters de pe hartă! Ei refuză în mod absolut dreptul Israelului de a exista. Odată ce Hamas îşi va schimba poziţia şi va accepta aceste trei condiţii, poate că realitatea va fi alta. Asta, în primul rând! În al doilea rând, dacă palestinienii, conduşi de Abu Mazen, preşedintele Autorităţii Palestiniene, dacă ei vor răspunde favorabil cererii Israelului de a reveni la masa negocierilor, de a nu evita negocierile directe, poate că şi asta ne va da o şansă la o pace durabilă între noi şi palestinieni", a explicat Dan Ben-Eliezer.
   
El a spus însă că este foarte sceptic că Hamas îşi va schimba opinia peste noapte. "După toate revoltele care au avut loc în multe ţări din Orientul Mijlociu, Frăţia Musulmană şi-a întărit poziţia, aşa că, acum, şi Hamas se gândeşte la legitimitatea sa în ochii comunităţii internaţionale. Poate că asta îi va face să se răzgândească", a adăugat ambasadorul.
   
El a apreciat că poate şi influenţa Egiptului asupra organizaţiei Hamas ar putea schimba modul de gândire al liderilor Hamas.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close