Antena 3 CNN Externe După un avion militar doborât, a căzut și un elicopter în Ucraina

După un avion militar doborât, a căzut și un elicopter în Ucraina

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât un avion de vânătoare rusesc Su-25, care bombarda locuințe și infrastructuri civile, deasupra orașului Volnovaha din regiunea Donețk.

După un avion militar doborât, a căzut și un elicopter în Ucraina
Sursa foto: Telegram/ Spruce
de Gabriel Dano    |    04 Mar 2022   •   21:54

La scurt timp, un elicopter rusesc ce a fost trimis în căutarea pilotului catapultat a fost, la rândul său, doborât.

“La 4 martie, pe cerul de deasupra Volnovaha, unitățile de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât un alt avion de atac inamic Su-25, a transmis Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

“Avionul și-a folosit armele împotriva locuințelor și infrastructurii civile. Pilotul s-a catapultat. Este crucial să îl găsim pe pilotul inamic în viață!”, se arată în comunicat.

Un elicopter rusesc care a fost trimis să caute pilotul avionului Su-25 a fost doborât și el de forțele aeriene ucrainene, potrivit mai multor rapoarte.

Potrivit serviciului de presă al Forțelor Armate, forțele ruse au pierdut în luptă 37 de avioane și 37 de elicoptere.

Înainte de începerea războiului la scară largă, Rusia a concentrat 700 de aparate de zbor la granița cu Ucraina: 450 de avioane și 250 de elicoptere.

Doi civili ucraineni au reușit să distrugă un tanc rus: ”Slavă Ucraina!”

Ucrainenii de rând care nu au primit încă arme luptă cu mâinile goale.

Unii se pun în grupuri mari in fața tancurilor, alții iau armele soldaților ruși capturați pentru a învinge inamicul.

Doi civili înarmați cu un lansator de rachete au fost filmați în timp ce au tras într-un tanc al rușilor.

Bombardamentele continuă în Ucraina

Antena 3 a prezentat imagini surprinse în orașul Chaika, regiunea Kiev, după bombardarea ocupanților ruși. 

”Este incredibil să vezi așa ceva, nici măcar nu se poate zări cerul în condițiile în care fumul este dens și negru”, spune corespondentul Ucraina 24. 

Centrala nucleară Zaporojie a luat foc după ce a fost bombardată de ruși

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost în flăcări, astăzi dimineață.

Incendiul de la Zaporojie a fost confirmat de Dmitro Orlov, primarul orașului din apropiere, Energodar.

"O amenințare la adresa securității mondiale! Ca urmare a bombardamentelor necruțătoare efectuate de către inamic asupra clădirilor și reactoarelor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporojie este în flăcări", a postat el pe Facebook.

"Vă cer: opriți-vă imediat! Nu mai bombardați centrala nucleară Zaporojie", le-a transmis el rușilor într-un mesaj video.

Orlov a menționat că pompierii nu pot interveni.

"Centrala nucleară Zaporojie anunță existența unei amenințări la reactorul numărul 1. Incendiul continuă. Pompierii nu se pot apropia de locul incendiului", a arătat el, într-un nou mesaj.

Într-o postare anterioară, primarul semnalase lupte intense între ruși și apărătorii din Garda Națională ucraineană pe drumurile de acces către complexul nuclear.

În cel mai grav scenariu, avariile suferite de complexul nuclear ar putea provica întreruperea circuitului de răcire, care ar duce la topierea reactorului și, implicit, la eliberarea unei mari cantități de materie radioactivă în mediul înconjurător.

Ministru ucrainean: Rușii trag din toate direcțiile!

Orlov a spus că există victime, dar numărul acestora nu poate fi precizat cu exactitate în condițiile actuale.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut, și el, încetarea focului la Zaporojie, anunțând că rușii "trag din toate direcțiile".

"Rușii trebuie să înceteze imediat tirurile, să permită accesul pompierilor și instituirea unei zone de siguranță", a declarat ministrul.

Zaporojie este situată în sud-estul ucrainei, la vest de Donețk, orașul controlat de separatiștii pro-ruși încă de acum opt ani, de la invazia Crimeei.

Este cea mai mare centrală nucleară din Ucraina și furnizează aproximativ 20% din electricitatea țării. Aici se află șase din cele 15 reactoare nucleare de pe teritoriul ucrainean.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) transmitea, în jurul orei 4, ora României, că nu a constatat, pentru moment, creșteri ale nivelului radiațiilor la Zaporojie.

Agenția și-a pus în alertă Centrul pentru incidente și urgențe, din cauza "situației grave" de la Zaporojie.

AIEA a menționat că este în contact cu autoritățile ucrainene în legătură cu incendiul care se desfășoară la centrala electrică.

Președintele american Joe Biden a discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma situației provocate de forțele ruse la centrala nucleară.

Casa Albă a comunicat că monitorizează situația.

Și premierul britanic Boris Johnson a discutat cu Volodimir Zelenski, în urma situației de la Zaporojie.

"Acțiunile nesăbuite ale lui (Vladimir Putin) pot să amenințe acum siguranța întregii Europe", se spune într-o declarație de la cabinetul premierului britanic.

Potrivit documentului, Johnson va căuta să determine convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close