Antena 3 CNN Externe Când va primi Donald Trump codurile nucleare și cât de ușor le va putea utiliza

Când va primi Donald Trump codurile nucleare și cât de ușor le va putea utiliza

Când va primi Donald Trump codurile nucleare și cât de ușor le va putea utiliza
09 Noi 2016   •   12:03

Republicanul Donald Trump şochează întreaga lume şi devine noul preşedinte al Statelor Unite, conform estimărilor agenţiei Associated Press, citate miercuri de DPA şi Reuters. 

După ce l-a criticat pentru atitudinea sa rasistă, presa internatională își exprimă îngrijorarea privind posibilitatea ca Donald Trump să utilizeze arma nucleară în cazul unui conflict.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump declara că, dacă va deveni preşedinte, nu va fi primul care va utiliza arme nucleare într-un conflict, precizând însă că îşi menţine opţiunea folosirii bombelor atomice.

Totuși întrebarea rămâne: când va primi Trump codurile nucleare și cât de ușor le va putea utiliza?

Potrivit Washington Post, un militar ce va purta „valiza nucleară” se va afla în permanență în apropierea președintelui. Această valiză îl însoţeşte mereu pe liderul de la Casa Albă, oricare ar fi acesta, încă de pe vremea lui John F. Kennedy şi a crizei rachetelor cubaneze din 1962.

Numită oficial  „valiza de urgenţă a preşedintelui“, servieta conţine obiecte secrete care-i permit acestuia să autorizeze un atac nuclear în timp ce se află la distanţă de centre fixe de comandă. Potrivit fostului director al Biroului Militar al Casei Albe, în interiorul genţii sunt patru obiecte: două cărţi cu măsuri de represalii nucleare, o listă de locuri secrete unde preşedintele se poate adăposti, un carnet index cu diferite coduri de autentificare şi un dosar ce conţine instrucţiuni despre cum operează Sistemului de Transmisie de Urgenţă.

Imediat după instalarea în funcție, „președintele dispune de autoritatea supremă de a decide dacă și când va fi utilizată arma nucleară. Punct”, a declarat un oficial militar american.

SUA dispun în prezent de 900 de bombe atomice cu o putere de până la 20 de ori mai mare decât cele utilizate în atacurile de la Hiroshima și Nagasaki.

 

 

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close