Antena 3 CNN Externe Care sunt produsele cele mai periculoase pentru consumatori. Mii de alerte înregistrate

Care sunt produsele cele mai periculoase pentru consumatori. Mii de alerte înregistrate

Care sunt produsele cele mai periculoase pentru consumatori. Mii de alerte înregistrate
Sursa foto: foto: Pixabay.com
05 Apr 2019   •   23:30

Aproximativ o treime din cele 2.257 de alerte cu privire la produse periculoase publicate anul trecut au vizat jucăriile, conform raportului anual publicat vineri de Comisia Europeană privind produsele periculoase notificate prin Safety gate (noua denumire a sistemului de alertă rapidă), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Jucăriile sunt categoria de produse cea mai frecvent notificată (31%), urmate de autovehicule (19%) şi de îmbrăcăminte, materiale textile şi articole de modă (10%), iar principalele riscuri identificate au fost riscurile chimice şi vătămările (25% pentru fiecare), urmate de riscul de sufocare pentru copii (18%).

"Safety gate este un instrument esenţial pentru protejarea europenilor de produse periculoase. Cu peste 2.000 de alerte şi aproape de două ori mai multe rechemări şi retrageri de pe piaţă, raportul arată că se asigură în mod eficace respectarea normelor. Vom continua să colaborăm cu autorităţile naţionale şi cu ţările terţe astfel încât toţi consumatorii europeni să fie în siguranţă", a declarat comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourová.

Peste jumătate din totalul produselor periculoase detectate provin din China. Cooperarea cu autorităţile chineze în domeniul siguranţei produselor continuă să fie o prioritate, însă rezultatele sunt mixte. Comisia continuă să colaboreze în acest sens cu autorităţile chineze competente, inclusiv pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la normele de siguranţă pe care trebuie să le respecte produsele care sunt comercializate consumatorilor din UE.

Începând din 2003, graţie sistemului de alerta rapidă, informaţiile referitoare la produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă şi/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre şi Comisia Europeană. Sistemul de alertă rapidă a fost redenumit "Safety Gate" de către Comisia Europeană.

Safety Gate are un site web public specific care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autorităţile naţionale care participă la sistem. În fiecare săptămână se înregistrează şi se publică pe acest site aproximativ 50 de alerte.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: jucarii automobile
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close