Antena 3 CNN Externe Ce urmează după referendumul din Republica Moldova. Expert: Maia Sandu riscă proteste masive

Ce urmează după referendumul din Republica Moldova. Expert: Maia Sandu riscă proteste masive

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 11:16 21 Oct 2024 Modificat la 12:26 21 Oct 2024
maia sandu ganditoare
Sunt doar câteva mii de voturi între numărul de voturi cu răspunsul DA și cele cu răspunsul NU la referendumul din Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. FOTO: Profimedia Images

Sunt doar câteva mii de voturi între numărul de voturi cu răspunsul DA și cele cu răspunsul NU la referendumul din Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Tudor Ioniță, jurnalist și expert în combaterea propagandei din Rusia, declarat indezirabil de Federația Rusă, a explicat luni la Antena 3 CNN ce ar putea urma după acest referendum și a avertizat că "ar fi pripit" pentru Maia Sandu să iasă acum cu declarații că va fi modificată Constituția, doarece asta ar putea duce la "proteste masive".

Diferența dintre cei care au votat pentru referendumul de modificare a Constituției în Republica Moldova și cei care au votat împotrivă este foarte, foarte mică. Doar câteva mii de voturi fac această diferență. Votul a fost înclinat în favoarea DA la referendum de către cetățenii din diaspora, pentru că majoritatea celor de acolo au votat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Datele arată că în Republica Moldova însă, 24 de regiuni au votat NU și opt regiuni au spus DA. Opt regiuni, inclusiv Capitala. Cifrele finale se vor afla în orele următoare. Referendumul va fi validat de Comisia Electorală Centrală.

Tudor Ioniță, jurnalist și expert în combaterea propagandei din Rusia, declarat indezirabil de Federația Rusă, a explicat luni la Antena 3 CNN ce ar putea urma după acest referendum și a transmis un mesaj României și Europei ca "măcar pentru cei 50 de procente să nu lase de izbeliște Republica Moldova."

El a explicat cum s-a ajuns la această diferență foarte mică de voturi între cei care au votat DA și cei care au votat NU.

"Acele 300.000 de voturi despre care președintele Maia Sandu vorbea aseară că au fost cumpărate de grupare criminală Șor și de conducerea de la Moscova – nu înseamnă că aveau să treacă la tabăra DA. Majoritatea oricum nu mai vor  să voteze. Trebuie să fim atenți însă la cele peste 120.000 de persoane care au luat buletinul de la prezidențiale, însă nu au luat și buletinul referendumului.

Majoritatea dintre ei, după părerea mea, sunt pro-europeni care sunt fie dezamăgiți în actuala guvernare și asimilează acest referendum cu imaginea personală a președintelui Maia Sandu și sunt simpatizați ai unor partide pro-europene care au fost marginalizate și ostracizate de actuala guvernare", a spus Ioniță.

El a avertizat că "guvernarea actuală trebuie să fie foarte atentă, deoarece, teoretic, după lege, acest referendum a trecut și modificările în Constituție pot să fie efectuate, însă la modul practic acest lucru ar naște acum foarte mari tulburări în societate". "Sunt doar 4000 de voturi diferență între tabăra DA și tabăra NU ar fi. Ar fi cel puțin pripit acum ca Maia Sandu să iasă cu declarații politice. Cred că dacă președintele Maia Sandu și guvernarea PAS ar ieși acum și ar declara chiar înainte să fie turul doi al alegerilor prezidențiale: "noi vom modifica Constituția", sigur vor fi destabilizări, vor fi proteste masive. Desigur că nu la anvergura la care era planificat", a spus Ioniță.

Referindu-se la cum va arăta turul doi la prezidențiale, expertul politic a declarat că "va fi foarte greu pentru Maia Sandu" să câștige, deși pare că are un avans față de Stoianoglo. 

"Va fi foarte greu să rupă din voturile celor care nu au trecut în turul doi, fiindcă vedem că principalii candidați care nu au trecut în turul doi, dar au acumulat multe voturi, sunt Renato Usatîi, sunt Irina Vlah, sunt Victoria Furtună și Vasile Tarlev. Majoritatea sunt oamenii lui Ilan Șor", a afirmat Tudor Ioniță.

 

 

 

 

×
x close