Antena 3 CNN Externe China se confruntă cu o criză energetică, fabricile și-au oprit producția, magazinele se închid mai devreme

China se confruntă cu o criză energetică, fabricile și-au oprit producția, magazinele se închid mai devreme

Un deficit tot mai mare de energie în China a dus la oprirea producţiei în numeroase fabrici, inclusiv la mulţi furnizori ai Apple şi Tesla, în timp ce unele magazine din nord-estul ţării au operat la lumina lumânărilor, iar mall-urile au închis devreme, semn al impactului economic al acestei situaţii.

China se confruntă cu o criză energetică, fabricile și-au oprit producția, magazinele se închid mai devreme
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    28 Sep 2021   •   10:11

China se confruntă cu o criză energetică deoarece prețurile cărbunilor au ajuns la nivel record, declanșând restricții de utilizare pe scară largă din cauza înăspririi standardelor ecologice în ceea ce privește emisiile de carbon, cererea puternică din partea producătorilor și a industriei și lipsei de aprovizionare cu cărbuni.

Începând de săptămâna trecută, raționalizarea a fost aplicată la orele de vârf ân nord-estul Chinei, iar întreruperea curentului electric se produce mai devreme și durează mai mult.

Cel puțin 15 companii chineze au declarat că producția a fost întreruptă din cauza restricțiilor referitoare la consumul de energie, în timp ce mai mult de 30 de firme listate în Taiwan, cu operațiuni în China, au încetat să lucreze pentru a respecta limitele de consum.

Deficitul de energie a afectat producţia în industrii din mai multe zone din China şi afectează perspectiva creşterii economice, într-o perioadă în care a doua cea mai mare economie a lumii dă deja semne de încetinire.

Banca Nomura și-a redus estimările privind creșterea economiei chineze în trimestru trei și patru la 4,7% și 3%, de la 5,1% și 4,4%. Estimarea anuală a fost redusă de la 8,2% la 7,7%.

Industria oțelului, aluminiului și cimentului a fost puternic afectată. Hârtia și sticla ar putea fi următoarele industrii care se vor confrunta cu întreruperi ale aprovizionării, potrivit analiștilor. Au fost afectați și producătorii de substanțe chimice, coloranți, mobilier și soia, potrivit Reuters.

China, cel mai mare consumator de energie din lume și sursă de gaze cu efect de seră pentru încălzirea climei, a declarat că își propune să aducă emisiile de carbon la un nivel minim până în 2030 și să ajungă la zero emisii până în 2060.

×
Subiecte în articol: China energie criza criza energetica
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close