Antena 3 CNN Externe Cu o zi înainte de alegerile parlamentare, un avion din Federaţia Rusă a aterizat la Chişinău

Cu o zi înainte de alegerile parlamentare, un avion din Federaţia Rusă a aterizat la Chişinău

Cu o zi înainte de alegerile parlamentare, un avion din Federaţia Rusă a aterizat la Chişinău
Sursa foto: avion
28 Iul 2009   •   12:56

Un nou avion din Federatia Rusă a aterizat, marţi dimineaţă, la Chişinău. Sunt informaţii potrivit cărora aeronava transportă mărfuri necunoscute. Miercuri, sunt programate alegeri legislative în Republica Moldova. Ultimul scrutin a iscat tensiuni fără precendent.

Potrivit unimedia.md, la locul de aterizare al avionului au sosit două camioane, în care au fost încărcate mărfurile necunoscute provenite din aeronavă. Aeroportul pe care a aterizat aeronava a fost împânzit de poliţişti şi reprezentanţi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Pe 22 iulie 2009, un alt avion din Federaţia Rusă ar fi aterizat pe aeroportul din Mărculeşti.

Violenţele care au urmat alegerilor legislative organizate, la 5 aprilie, în Republica Moldova au fost amplu mediatizate la vremea respectivă. Mii de oameni au ieşit în stradă şi au acuzat că scrutinul a fost fraudat. În timpul manifestaţiilor, sediul Parlamentului din Republica Moldova a fost incendiat de către protestatari.

Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi şi au acuzat autorităţilor că i-au maltratat pe perioada încarcerării. Pe internet au fost postate zeci de mărturii ale celor reţinuţi şi bătuţi de poliţiştii basarabeni. Şi jurnaliştii au acuzat că au fost ţinta autorităţilor de peste Prut.

De altfel, ameninţările au curs în continuu în acele zile. Premierul Zinaida Greceanîi anunţa atunci că forţele de ordine sunt pregătite să intervină dacă violenţele vor escalada. Ameninţări cu represalii a lansat şi Ministerul de Interne de la Chişinău. Profesorii şi părinţi au fost avertizaţi că vor suporta consecinţele dacă vor permite tinerilor să participe la proteste. Ba mai mult, presa rusă vorbea despre ajutoare militare de la Moscova.

În repetate rânduri, preşedintele Vladimir Voronin a afirmat că are informaţii care probează implicarea României în revoltele de la Chişinău.

În iunie, Voronin a fost nevoit să dizolve noul Legislativ, în lipsa unui acord între partidul său şi opoziţie, pentru alegerea succesorului la preşedinţia ţării.

Opoziţia susţine acum că alegerile au fost intenţionat planificate în timpul verii şi mai mult, la jumătatea săptămânii. Mulţi tineri sunt plecaţi în vacanţă, în timp ce alţii nu vor putea vota pentru că studenţii sunt înregistraţi în campusurile unde învaţă şi sunt obligaţi să voteze acolo.

În plus, Parlamentul de la Chişinău a redus de la 50% la o treime pragul minim de participare la vot.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Republica Moldova Chisinau avion
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close