Antena 3 CNN Externe Diaspora Se schimbă Legea votului prin corespondență

Se schimbă Legea votului prin corespondență

Se schimbă Legea votului prin corespondență
14 Aug 2016   •   20:32

Guvernul Cioloş va relaxa condiţiile prin care pot fi deschise secţii de vot în străinătate, după cum arată ordonanţa de urgenţă obţinută de „Adevărul“

La începutul lunii septembrie, când Parlamentul îşi va relua activitatea, Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă Legea alegerilor parlamentare, mai exact articolele referitoare la înfiinţarea secţiilor de vot din străinătate. Formularea actuală din lege nu numai că nu oferă Executivului o baza legală de a deschide noi secţii de vot, dar mai şi descurajează diaspora să iasă la urne.

Din punct de vedere locativ, Guvernul poate deschide secţii de vot peste graniţe în ambasade, consulate sau institute culturale. Însă aceste secţii, pe care putem să le numim tradiţionale, pot servi doar românilor ce trăiesc în oraşe mari din străinătate, acolo unde există amabsade sau consulate.  Dar, să presupunem că într-un oraş din Spania există o comunitate de câteva sute sau mii de români. Însă, în acel oraş, nu există nici ambasadă, nici consulat, nici institut cultural, toate acestea fiind la o distanţă considerabilă. Cum votează acei români? Tocmai ca să nu fie puşi pe drumuri, legea permite Guvernul ia legătura cu Primăria din acel oraş, care pune la dispoziţie un imobil pentru deschiderea unei secţii de vot. Putem să le numim secţii speciale.  Însă aici intervine prima hibă legislativă.
 

Mai multe pe Adevarul.ro

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close