Antena 3 Externe Diaspora Moartea unui român, ascunsă de statul român, timp de șase ani, din cauza incompetenței. Familia cere să se facă dreptate

Moartea unui român, ascunsă de statul român, timp de șase ani, din cauza incompetenței. Familia cere să se facă dreptate

de Alexandru Negrici    |    27 Aug 2021   •   16:04
Moartea unui român, ascunsă de statul român, timp de șase ani, din cauza incompetenței. Familia cere să se facă dreptate
Sursa foto: Getty

Un bărbat din Satu-Mare cere să se facă dreptate după ce fratele său a decedat în Marea Britanie în anul 2015, iar de atunci autoritățile statului român nu au informat nici măcar familia cu privire la tragicul eveniment.

Varga Gheza a bătut pe la toate ușile instituțiilor din județul Satu Mare, timp de patru ani, reușind ca doar în 2019, grație unui polițist, să afle că fratele său a decedat în Marea Britanie.

Acum, bărbatul cere tragerea la răspundere a tuturor vinovaților, depunând și plângeri penale în acest sens, conform informațiilor obținute de publicația PresaSM.

Varga Viorel a decedat în data de 10 noiembrie 2015 în Kent, Marea Britanie, cauza decesului fiind sinuciderea prin autosufocare. 

Poliția din Marea Britanie a informat Consulatul României în vederea identificării familiei decedatului, dar operațiunea a fost lipsită de succes până în ziua de astăzi.

Consulatul României a cerut informații Direcției Generale de Pașapoarte, în data de 12 noiembrie 2015, iar DGP a răspuns sec că familia persoanei decedate nu a putut fi identificată si informată.

Mai mult, în data de 16 noiembrie 2015, angajații Prefecturii Satu Mare au făcut un simulacru de verificare la ultima adresă cunoscută a victimei, după care a concluzionat, fără alte verificări, faptul că Varga Viorel nu are aparținători.

Cu toate acestea, fratele persoanei decedate, Varga Gheza a apelat la un ofițer de poliție din municipiul Satu Mare, care l-a îndrumat pas cu pas pentru a ajunge la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, unde se știa că victima are aparținători. 

”Am dorit să aflu de ce nu am fost informat până acum, conform procedurilor legale, despre motivul decesului, detaliile legate de moartea acestuia şi totodată de stadiul anchetei. Având în vedere aceste lucruri, aş vrea să repatriez trupul fratelui meu şi aş dori să mai primesc şi obiectele care i-au apartinut, inclusiv biletul pe care l-a lăsat”, spune fratele defunctului, potrivit surse citate.

Într-un final, după ce Varga Gheza a reușit să afle unde a murit fratele său, a luat legătura cu autoritățile britanice, iar acum încearcă să repatrieze trupul fratelui, dar din cauza lipsurilor materiale îi este destul de greu.

Între timp, Varga Gheza a depus și o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în data de 8.07.2021, prin care solicită tragerea la răspundere a persoanelor vinovate, care nu s-au sinchisit să își facă treaba și să anunțe familia îndurerată.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close