Antena 3 CNN Externe Diaspora Un român a șocat Irlanda de Nord. A exploatat alţi 12 români şi i-a îndemnat să „mănânce pietre”

Un român a șocat Irlanda de Nord. A exploatat alţi 12 români şi i-a îndemnat să „mănânce pietre”

Un român a șocat Irlanda de Nord. A exploatat alţi 12 români şi i-a îndemnat să „mănânce pietre”
Sursa foto: Foto: Belfast Telegraph
02 Oct 2016   •   20:31

Ioan Lăcătuş, cunoscut de victimele sale sub porecla „Ministrul”, a pledat vinovat sâmbătă pentru acuzaţii de trafic şi exploatare de persoane şi conducerea unei grup infracţional organizat în faţa unui tribunal nord-irlandez, la doi ani după ce a fost arestat într-o operaţiune a poliţiei nord-irlandeze, relatează BBC şi „Belfast Telegraph”, informează Adevarul.ro.

În acelaşi caz au pledat vinovaţi şi soţia lui Lăcătuş, Cristina Nicoleta Covaci, în vârstă de 31 de ani, precum şi fratele acesteia Samuil Covaci, 25 de ani, pentru complicitate şi trafic de persoane.

Procurorii au prezentat în faţa tribunalului din Craigavon detaliile operaţiunii conduse de Lăcătuş, în vârstă de 33 de ani, în perioada mai-august 2014. Bărbatul a adus în Marea Britanie 12 conaţionali, sub promisiunea unor locuri de muncă, pe care i-a cazat în „condiţii de sclavie” în locuinţa sa de trei camere din localitatea Portadown, din Irlanda de Nord.

Lăcătuş a confiscat paşapoartele victimelor la sosirea acestora în Marea Britanie, iar apoi le-a silit pe acestea să muncească  în programe de aproape 70 de ore pe săptămână, în timp ce le-a pus să semneze documente prin care acceptau să-şi vireze salariile în conturi aparţinând lui şi soţiei sale.

Victimele primeau un cec de 500 de euro lunar din partea lui Lăcătuş, dar banii le erau apoi luaţi către inculpat după încasare. 

×
Subiecte în articol: Irlanda de Nord
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close